Bosna i Hercegovina     | 02.08.2019. 18:13 |

Kazne za Darka Mrđu i Zorana Babića ukupno 55 godina zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je jedinstvene kazne Darku Mrđi i Zoranu Babiću – objedinivši im kaznu za ubistva i druga nečovječna djela počinjena nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora sa presudama koje su im ranije izrečene – te je Mrđa osuđen na 20 godina, a Babić na 35 godina zatvora.

Drugostepeno vijeće je djelimično prihvatilo žalbe odbrana te su Mrđi i Babiću, koji su ranije osuđivani, izrečene jedinstvene kazne zatvora, dok je žalba Tužilaštva BiH odbačena kao neosnovana.

Apelaciono vijeće je utvrdilo Mrđi 15 godina, a Babiću 13 godina zatvora, smanjivši mu za dvije godinu kaznu koju mu je izreklo Prvostepeno vijeće, ali imajući u vidu da su ranije osuđivani, izrečene su im jedinstvene kazne od 20 i 35 godina zatvora.

“Darku Mrđi je za krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’ utvrđena kazna zatvora od 15 godina, te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina izrečenu presudom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina. Sud je Zoranu Babiću za krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’ utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, te ga, uzimajući kao utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora izrečenu pravosnažnom presudom od 35 godina, osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina”, navodi se u saopćenju Suda BiH, prenosi BIRN BiH.

Iz Suda je saopćeno da je prvostepena presuda preinačena u odluci o kazni, dok je u ostalom dijelu prvostepena presuda od 30. novembra prošle godine ostala nepromijenjena.

Tom presudom Radenko Marinović, koji je bio optužen s Mrđom i Babićem, oslobođen je optužbi.

Prvostepenom presudom Mrđa i Babić su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Babić i Mrđa, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđeni su za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS).

Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće. Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992. prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na “Manjaču”, Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

Babić je osuđen i za ubistva Nezira Kraka i Saida Babića, počinjena također nožem.

Babića je Sud BiH ranije osudio na 22 godine zatvora za ubistva počinjena na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a 21 godinu dobio je za ubistva počinjena u prijedorskom selu Čarakovo. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo