Svijet     | 05.08.2019. 12:38 |

Čelnica Hong Konga Carrie Lam neće podnijeti ostavku, uprkos protestima

FENA Internet

HONG KONG, 5. augusta (FENA) -  Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je u ponedjeljak da ne planira podnijeti ostavku suočena s turbulentnim prodemokratskim pokretom koji je danas pokrenuo generalni štrajk, izazivajući više od stotinu otkazivanja letova i velikih prekida u saobraćaju.

Poluautonomni kineski grad "na rubu je veoma opasne situacije", kazala je Lam, koja je izjavila da se trenutni protesti izvode s "krajnjim motivima" ugrožavanja prosperiteta i sigurnosti Hong Konga.

- Ne vjerujem da bi u ovom trenu moja ili ostavka nekih od mojih kolega osigurala bolje rješenje - izjavila je čelnica izvršne vlasti Hong Konga.

Demonstranti su pohrlili u grad tokom jutarnje špice, blokirajući vozove i ulazna  vrata na željezničkim stanicama, sprečavajući podzemnu željeznicu i putničke vozove da napuste svoje stanice. Nakon što su demonstranti s maskama na licima odbili da se pomaknu s ulaznih kapija na nekoliko stanica, putnici su se nakrcali na peronima, a nekima od njih bila je potrebna medicinska njega.

Više od stotinu letova otkazano je iz Hong Konga nakon što je veliki broj aerodromskih radnika uzeo bolovanje, očigledno pristajući da učestvuju u generalnom štrajku, javili su hongkonški mediji.

Javni emiter programa RTHK objavio je da su Cathay Pacific i ostali domaći avioprevoznici kao što je Hong Kong Airlines najteže pogođeni. Ekspresni voz koji saobraća prema aerodromu također je prekinuo s radom. 

Bivša britanska kolonija, Hong Kong, vraćena je Kini u 1997. u okviru formule "jedna zemlja, dva sistema", kojom je obećan gradu izvjestan stepen demokratskih sloboda koje nema kineska matica. Neki građani Hong Konga smatraju, međutim, da se njihove slobode sve više narušavaju u posljednjim godinama, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Domić: Stranke HNS-a imaju jednaki broj mandata kao i SDA

Lam traži da se ne demonizira i stigmatizira sigurnosni zakon za Hong Kong

Lam optužila strane kritičare Kine zbog 'flagrantnih dvostrukih standarda'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu