Stranačke aktivnosti     | 06.08.2019. 17:41 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Predizborna obećanja u svim oblastima o kojima smo govorili, Nezavisni blok dosljedno i istrajno ispunjava na svim nivoima i u skladu sa snagom koju ima.

Problematika prava radnika u vijeme zvaničnih neradnih dana predstavlja posebno interesovanje kojim želimo dati svoj doprinos uređenju i poštivanju radnog zakonodavstva ali i kreiranju jedne nove strukture, odnosno populacije zadovoljnih radnika koji žive od svoga rada, kao dostojanstvene strukture za kojom vapi država Bosna i Hercegovina.              

Podsjećamo da je Nezavisni blok u junu ove godine na Federalnom nivou putem svog zastupnika u Predstavničkom domu, Amera Obradovića u zvaničnoj formi uputio inicijativu za dostavljanje spiska privrednih subjekata koji su radili za prvi dan Ramazanskog Bajrama i za 1. maj, želimo naglasiti sljedeće:

“Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće  kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo.”

Pozivamo sve savjesne poslodavce da poštuju zakone ove zemlje i da uvažavaju dignitet svakog radnika u vrijeme svih praznika i zakonima definisanih neradnih dana.

Također, upućujemo poziv svim onim radnicima kojima je najavljeno kršenje Zakona o radu odnosno onima koji će morati raditi za predstojeći praznik muslimana, Kurban Bajram, da prijave nesavjesne poslodavce.

Ono što Nezavisni blok obećava jeste da će i dalje istrajavati na poštivanju prava radnika ali i adekvatnoj borbi protiv onih koji ne poštuju prava radnika.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo