Bosna i Hercegovina     | 07.08.2019. 15:46 |

Dogovoren poseban kolektivni ugovor za prosvjetare u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. augusta (FENA) - Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske (RS) bit će potpisan naredne sedmice - dogovoreno je na današnjem sastanku ministra prosvjete i kulture RS-a Natalije Trivić i predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Dragana Gnjatića.

Razgovor je bio prilika za usaglašavanje pojedinih odredbi Posebnog kolektivnog ugovora između Ministarstva prosvjete i kulture i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture. Bilo je riječi i o narednim koracima na unapređenju položaja prosvjetnih radnika te zaposlenih u kulturi.

Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture RS-a uređuju se prava, obaveze i odgovornosti radnika i poslodavaca koja proističu iz rada i po osnovu rada, međusobni odnosi radnika i poslodavaca, kao i druga pitanja koja nisu na potpun i cjelovit način uređena zakonima u ovoj oblasti, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Taj kolektivni ugovor odnosi se na zaposlene u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg, specijalnog i umjetničkog obrazovanja i u oblasti kulture, kao i na sve poslodavce kojima je osnivač RS ili jedinica lokalne samouprave i imaju sjedište na teritoriji RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta