Bosna i Hercegovina     | 08.08.2019. 15:44 |

MOBiH u revizorskom izvještaju za 2018. dobilo mišljenje s rezervom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Ministarstvo odbrane BiH je u konačnom Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. od Ureda za reviziju institucija BiH dobilo mišljenje sa rezervom.

Međutim, u odnosu na prethodni izvještaj za 2017., postignut je evidentan napredak u Ministarstvu odbrane pa je stoga Ured za reviziju institucija BiH dao pozitivno mišljenje na usklađenost finansijskih transakcija i informacija u svim materijalnim aspektima u skladu sa zakonom i drugim propisima.

To podrazumijeva da je osigurano namjensko, svrsishodno i zakonito korištenje raspoloživih sredstava za realizaciju utvrđenih programskih ciljeva institucija odbrane, čime je osigurano ekonomično, efikasno i efektivno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Mišljenje sa rezervom je dato prevashodno iz razloga što u vrijeme sačinjavanja izvještaja, proces procjene i uknjižbe pokretne perspektivne vojne imovine, još uvijek nije bio završen, a sve zbog kompleksnosti aktivnosti koje su komisije provodile na terenu.

U međuvremenu, MOBiH je učinilo ogroman napor na realizaciji ove aktivnosti, tako da je procjena i uknjižba završena zaključno sa 31. julom 2019. 

Također, u izvještaju je konstatovano da je Ministarstvo odbrane učinilo značajne napore po pitanju rješavanja nepokretne perspektivne vojne imovine.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da kontinuirano od 2015. do danas dobijaju mišljenje s rezervom od Ureda za reviziju institucija BiH, što govori o napretku u nekoliko oblasti u odnosu na ranije razdoblje, a posebno u sistemu javnih nabavki, materijalno-finansijskog poslovanja i upravljanju ljudskim resursima.

Ministarstvo je nakon preuzimanja i analize izvještaja i preporuka navedenih u izvještaju, poduzelo niz mjera i aktivnosti na pripremi i izradi Integralnog akcionog plana za otklanjanje utvrđenih nedostataka i primjeni preporuka navedenih u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu.

Preduzete mjere i radnje imaju za cilj ukupno unapređenje rada institucije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo