Bosna i Hercegovina     | 09.08.2019. 12:48 |

Perić: Nepostojanje Gradskog vijeća razlog kaosa u Mostaru (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 9. kolovoza (FENA) - Povjerenik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić istaknuo je na konferenciji za novinare u petak u Mostaru, kako će kaos i anarhija u tom gradu biti sve veći dok god ne bude Gradskog vijeća te da će to osjetiti svi stanovnici Mostara.

Perić je kazao kako je Gradsko vijeće ključna karika koja analizira sve probleme grada, donosi zaključke i smjernice te kontrolira rad gradonačelnika i gradske administracije.

- Pojedinci iz nevladinog sektora imali su jak angažman u proteklom razdoblju prvenstveno oko Uborka i rada prečistača. Od njih smo dobili informaciju što se događalo na sastanku kolegija gradonačelnika gdje su jasno i glasno priznali da je stanje na prečistaču katastrofa, da prečistač radi bez dozvole za rad, da je razdoblje za probni rad isteklo, kao i da izvođača radova jednostavno nije briga što se dalje događa te da se komisija za tehnički prijem uopće ne sastaje. Dakle jedno apsolutno bezvlašće, kaos i anarhija vladaju u Mostaru, a razlog tome je nepostojanje Gradskog vijeća - istaknuo je Perić.

Dodao je kako je s prečistačima povezana i deponija Uborak na kojoj je, kako kaže, stanje katastrofalno baš kao i na prečistačima.

- Još nismo dobili informacije što su utvrdile silne komisije koje su prošle kroz Grad Mostar, kao i koje su nepravilnosti u radu i mjere za otklanjanje tih nepravilnosti. Sve se nešto krije, a na kraju će se sve srušiti na glavu stanovnika ovog grada - kazao je Perić.

 Zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević na konferenciji je kazao kako će polovinom rujna biti organizirana izborno-izvještajna konferencija županijske organizacije SDP-a na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo te novi županijski odbor.

- Nakon toga kreću izbori u svim općinskim, odnosno gradskim organizacijama i zaključno s 1. studenoga obavezno je da se konstituiraju svi organi i krenu pripreme za lokalne izbore - kazao je Žuljević.

Što se tiče Županije, kazao je kako su trenutno godišnji odmori koji, po njegovim riječima, traju od dana izbora.

- Mi se prvi put u povijesti nalazimo u situaciji da preko 300 dana nemamo konstituiran zakonodavni organ, nemamo rukovodstvo i nemamo koga da uopće sazove skupštinu, dok neke druge skupštine održavaju već desetu i jedanaestu sjednicu i odradili su preko 300 točaka vezanih za probleme građana - kazao je Žuljević.

Dodao je kako je karakteristično da u Mostaru ne postoji samo anarhija koja se iz grada, u smislu nedostatka vijeća, prenijela na skupštinu, nego postoji i anarhija u policijskom sustavu.

- Mi nemamo komesara, a nemamo ni izabrano tijelo koje bi trebalo provesti postupak kada je u pitanju sam izbor komesara, tako da imamo duplu anarhiju za koju se nažalost pokazuje da postaje recept sukoba između SDA i HDZ-a - kazao je Žuljević.

Također je upozorio kako ima informaciju da izvršna vlast, koja je po njegovim riječima potpuno nelegitimna nakon zadnjih izbora, "provodi i raspodjeljuje novac od poticaja".

- Vjerojatno vraćaju dug koji su imali od izbora, a informacija je također da nema dovoljno novca da se svi ti dugovi vrate pa će se dogoditi neki rebalans u rujnu koji će rasporediti novih 500 000 maraka za te stvari, a mi od vlade očekujemo da zaustavi dijeljenje novca koje apsolutno nema svrhu, te da sačeka da se SDA i HDZ konačno dogovore - kazao je Žuljević.

Dodao je također kako nikad do sada rezultati izbora u smislu pobjednika nisu bili jasniji.

- SDA i HDZ imaju dvotrećinsku većinu u skupštini, tako da je u ovom trenutku sasvim jasno koji politički subjekti su odgovorni zašto nemamo konstituiranu skupštinu ni novu izvršnu vlast - kazao je Žuljević.

 Poručio je također da se i "pravosudni organi u svojoj nadležnosti uozbilje i pošalju vrlo jasnu poruku da prate sve procese".

- Također želimo i da Međunarodna zajednica preuzme svoju odgovornost jer je ostavila Mostar na pola i ne može se izvući iz ove situacije jer je direktno suodgovorna za stanje u kojemu se Mostar danas nalazi - kazao je Žuljević.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3264

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18bJf4pHMl25FCGFpGKcE0LUgdMG-zgtZ?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo