Bosna i Hercegovina     | 10.08.2019. 16:52 |

Borenović: Dodik obećao punu saradnju s NATO-om, ali ne smije to javno da saopći

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. augusta (FENA) - Iako ni cijelu sedmicu, nakon potpisa na tzv. principe dogovora oko formiranja Vijeća ministara, nema odluke Predsjedništva BiH o mandataru, niti je zakazana sjednica Parlamenta BiH, danas je ipak mnogo jasnije šta je suština tog dogovora -smatra predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Prozvao je lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je, kako se čini, prihvatio saradnju s NATO savezom, ali ne smije to da saopći.

- Čini se da je Milorad Dodik prihvatio punu saradnju s NATO-om, a samim tim obećao i slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), ali ne smije to da javno saopći i provede. Moguće je da sada pokušava da uđe u Vijeće ministara i da odugovlači s provođenjem dogovora s Izetbegovićem i Čovićem što bi bilo suviše naivno - istakao je Borenović.

Ključno je, ukazuje, da SNSD i sam Dodik, umjesto ispraznih floskula, konačno kažu kada će biti poslan prvi ANP i da javnost u RS-u i BiH bude obaviještena da slanje prvog ANP-a u štab alijanse u Brisel znači potpuna aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

- Uopšte nije bitno da li je ANP redukovan ili ne, da li ima 120 ili tri stranice, to je ključni korak za aktivaciju plana za članstvo i ozbiljnu saradnju na putu za NATO. Slanjem prvog ANP-a više nema nazad. To znaju Dodik i Izetbegović, znaju i u Washingtonu, a posebno to znaju u Moskvi - istakao je Borenović.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!