Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost KO SDP-a BiH

Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST                                                                          

Vlada HNK svojim postupcima doprinosi da svakim danom imamo sve manje zdravstvenih radnika

Kantonalna organizacija SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona traži od Vlade HNK da, umjesto što razbacuje novac kroz političke poticaje u besmislene projekte, preusmjeri novac u cilju poštivanja kolektivnog ugovora u zdravstvu.

Tematske sjednice Skupštine HNK su bile predstave za javnost, a zdravstveni sistem je u problemima zbog činjenice da ne postoji adekvatna koordinacija i sinergija svih poluga sistema, kada je u pitanju obračun sredstava u zdravstvu.

Apsolutno je neprihvatljivo da se u okolnostima kontinuirane potražnje za zdravstvenim radnicima zemalja iz okruženja, Vlada HNK ponaša neodgovorno i svojim postupcima doprinosi da svakim danom imamo sve više zdravstvenih radnika koji se odlučuju na odlazak iz BiH.

Moramo naglasiti kako se namjerno pogrešno prezentuju finansijski podaci o stanju u zdravstvu.

Prava i jedina adresa za odgovornost  je nesposobna aktuelna vlast i njihov odnos prema zdravstvu, a nikako zdravstvena struka.

Gubici koji se prikazuju pokazuju da smo faktički sve bolesnije društvo i da sve manje ulažemo u prevenciju, te da paušal kao sistem plaćanja nije dobro rješenje, po kojem se trebaju finansirati bolnice. 

Očigledno je da moramo uspostaviti sistem koji će objektivno vrednovati pružene usluge, jer na ovaj način imamo sve nezadovoljnije zdravstvene radnike uslovima rada i pacijente, koji sve više usluga moraju platiti iz svog džepa.

Na kraju, jedno je sigurno, građani uplaćuju dovoljno novca kroz doprinose kojim se mogu osigurati zadovoljavajuće i redovne plate u zdravstvu, kao i pokriti najveći dio troškova liječenja građana.

Vrijeme je da politika shvati kako političke podjele u zdravstvu gube utrku sa ekonomijom, te da od istih moraju odustati, jer direktne posljedice istog vidimo već danas, a trpe ih građani HNK.

Kantonalna organizacija SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.