Bosna i Hercegovina     | 14.08.2019. 13:27 |

Huskanović: Što prije završiti izgradnju Centra za autizam u Tuzli

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 14. augusta (FENA) - Ministar rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona Admir Huskanović izjavio je danas, nakon sjednice Vlade TK na kojoj je bilo riječi o izgradnji Centra za autizam, da Tuzla treba imati jedan ovakav centar koji je već godinama u izgradnji te da je cilj Vlade izgradnju ovog objekta pokušati završiti što prije.

-Mi smo već organizirali jedan sastanak na kojem su prisustvovali, osim mene kao ministra za rad i socijalnu politiku, ministri zdravstva te ministrica obrazovanja. Razgovarali smo o informaciji dokle je došla izgradnja centra, gdje je stalo. Mi smo stupili u kontakt s austrijskom organizacijom Hilfswerk i razgovarali o daljim aktivnostima kako da centar za autizam izgradimo - rekao je na pres-konferenciji ministar Huskanović.

Iako je sporazum s Hilfswerkom raskinut 2016. godine, ova međunarodna organizacija je ponovno izrazila spremnost da sudjeluje u izgradnji ove institucije.

- Trebalo bi naravno uraditi reviziju projekta. Ponudili su dio finansijskih sredstava za takvu reviziju. Jedan od zaključaka je da stvorimo interresornu komisiju za Centar za autizam, druga komisija bi kontrolirala javne nabavke i tendere, da li su sredstva od 300 hiljada KM utrošena kako treba - kaže resorni ministar.

Sporazum s Hilfswerkom je, kako je pojasnio, prethodno raskinut zato što ova organizacija nije osigurala dodatna sredstva za izgradnju Centra za autizam.

- Ali, oni sada tvrde da mogu pomoći Vladi Tuzlanskog kantona da se izgradnja centra završi. Ukoliko ne uspijemo napraviti dogovor, onda će Vlada Tuzlanskog kantona ići u saradnju s drugim međunarodnim organizacijama - poručio je ministar Huskanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

TK - Sistemske aktivnosti na planu brige o djeci i osobama sa smetnjama u razvoju

Ozvaničen početak radova na projektu energijske efikasnosti Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla

Izmjenama budžeta TK osigurana sredstva za investicijske projekte

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo