Svijet     | 15.08.2019. 15:16 |

Kineska oružana policija izvela vježbu na granici s Hong Kongom

FENA Internet

SHENZHEN/HONG KONG, 15. augusta (FENA) - Stotine pripadnika kineske Narodne oružane policije (PAP) viđene su kako izvode vježbe na stadionu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom, a američki State Department izrazio je zabrinutost da bi mogli biti poslani u tu autonomnu regiju kako bi ugušili tamošnje proteste.

No zapadni i azijski diplomati u Hong Kongu tvrde kako Peking nema namjeru poslati PAP ili Narodnooslobodilačku vojsku (PLA) na ulice tog grada. 

U četvrtak su primijećene vježbe na stadionu u Shenzenu, a novinar Reutersa koji se nalazio u blizini čuo je uzvike i zvižduke. 

Parkirna mjesta stadiona popunjena su sa stotinjak vojnih vozila, uključujući kamione za trupe, blindirane autobuse i džipove te vozila naoružana vodenim topovima. 

Kasnije tokom dana policija je izvela vježbe u kojima su se podijelili u dvije grupe, od kojih je jedna nosila crne majice slične onima koje su nosili neki demonstranti u Hong Kongu. Druga grupa policajca ostala je u uniformi.

"Ovo je prvi put da sam vidjela tako opsežne vježbe", rekla  je Yang Ying, recepcionarka u wellness centru unutar trgovačkog kompleksa na stadionu.

"Bilo je vježbi u prošlosti, ali obično su to  bile vježbe saobraćajne policije", dodala je Yang, prenosi Reuters. "Naši prijatelji, društveni mediji, svi kažu da je to zbog Hong Konga."

Deset sedmica sve snažnijeg sukoba policije i demonstranata uronilo je grad u najgoru krizu otkako je 1997.  godine s britanske prešao pod  kinesku vlast.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta