Ekonomija     | 15.08.2019. 19:36 |

Jahorina dobila najduži alpin koster na Balkanu

FENA Saopćenje

JAHORINA, 15. augusta (FENA) - Na bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini Jahorini danas je svečano otvoren najduži planinski bob na Balkanu koji je ujedno jedan od 10 najdužih u Evropi.

Radi se o trasi dužine 2.500 metara i predstavlja jedinstvenu adrenalinsku atrakciju koja je, kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, pripremljena u ekstremno kratkom roku.

Vrijednost ove investicije je oko 1.800.000 eura uključujući bob na šinama i objekat, a direktor dodaje da je ovom investicijom povećana vrijednost zemljišta, hotela i vikendica.

Otvaranju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je napomenuo da Jahorina danas izgleda potpuno drugačije nego prije nekoliko godina.

- Neophodno je donijeti novi zakon o Olimpijskom centru i na zakonit način upravljati svim resursima - dodao je izrazivši nadu da će vrlo brzo posebnom odlukom republičkih vlasti prostor Olimpijskog centra biti proglašen parkom prirode.

Jahorinski alpin koster karakterizira veliki vertikalni pad od više od 330 metara, najveća brzina je od 40 km/h, ima više od 41 elementa uzbuđenja, kao sto su zaokreti naniže, spuštanje s mosta s prosječnim padom od 60 posto i ima 70 tobogana.

Alpin koster je samo početak svega što je u planu izgradnje na Jahorini jer se za sljedeće ljeto planira izgradnja velikog avantura parka sa adrenalinskim atrakcijama, saopćeno je iz Olimpijskog centra "Jahorina".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Rijad Begić i Tamara Ćešić pobijedili na Jahorini za kraj treće zimske Teqvoly turneje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom