Svijet     | 17.08.2019. 10:48 |

Vijeće sigurnosti UN-a održalo sjednicu posvećenu Kašmiru

FENA Internet

NEW YORK,  17. augusta (FENA) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak je održalo sjednicu iza zatvorenih vrata posvećenu spornoj teritoriji Džamu i Kašmir, prvi put u više decenija, nakon koje je Pakistan proglasio diplomatsku pobjedu.

Sastanak - održan na kineski zahtijev u pakistansko ime - dolazi u vrijeme kada su napetosti na teritoriji značajno pojačane nakon što je Indija oduzela Kašmiru posebni status i restrukturirala je državnu vladavinu nad teritorijom.

- Ovaj sastanak poništava indijsku tvrdnju da je Džamu i Kašmir unutrašnje pitanje Indije. Danas cijeli svijet govori o okupiranoj državi i o situaciji tamo - izjavio je pakiatanski ambasador u UN-u, Maleeha Lodhi,  nakon sjednice.

Pakistan i Indija kontroliraju samo djelove Kašmira, ali svaka od dvije zemlje tvrdi da polaže pravo nad kompletnom regijom otkako su stekle nezavisnost od Britanije u 1947. Još jedan dio Kašmira kontrolira Kina.

Kineski ambasador u UN-u Zhang Jun okrivio je Indiju za eskalaciju napetosti na Kašmiru i optužio je vladu u New Delhiju da je prekršila bilateralni sporazum s Pekingom.

Zhang je kazao da indijska akcija "također krši kineske suverene interese".

Indijsko uklanjanje člana 370 iz ustava zemlje, koji daje poseban status Džamu i Kašmiru  i pruža mu određenu autonomiju, dovelo je do eskalacije napetosti u dugotrajnom sporu s Pakistanom oko  kontrole nad regijom.

Indijski ambasador u UN-u Syed Akbaruddin optužio je Pakistan da podstiče nasilje na Kašmiru i ponovio je indijski stav da je Kašmir "unutrašnje pitanje" Indije.

- Korištenje terora da ostvarite svoje ciljeve nije način na koji se normalne države ponašaju. Zaustavite teror da započnemo razgovore - kazao je  Akbaruddin, prenosi dpa. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo