Kultura     | 17.08.2019. 13:29 |

Djela fotografkinje Brigitte Lacombe dio Sarajevo Film Festivala

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Ugledna fotografkinja Brigitte Lacombe izložila je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.

Na otvaranju je Brigitte Lacombe izrazila zadovoljstvo zbog prilike da njene fotografije budu dio Sarajevo Film Festivala, a izabrane su posebno za taj festival.

- Imam mnogo fotografija, a svaka izložba je drugačija. Posebno se bira, zavisno od toga šta fotografija predstavlja u određenom trenutku - kazala je novinarima. Ipak, nije željela otkriti koja joj je od tih fotografija i najdraža.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo je na otvaranju da je glavni zid izložbenog prostora posvećen dobitniku 'Srca Sarajeva' meksičkom redatelju Alejandru Gonzalezu Iñárritu i njegovom filmu.

Izdvojio je i fotografiju francuske glumice Isabell Huppert kojoj će Sarajevo Film Festival za svoj 25. rođendan odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i još nekoliko umjetnika koji su ranije bili gosti tog festivala.    

Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine, kad je pozvana na set filma 'Svi predsjednikovi ljudi' Alana J. Pakule. Ubrzo nakon toga pozvana je i na filmski set 'Bliski susreti treće vrste' Stevena Spielberga.

Cijenjena je zbog suradnje s redateljima, ali i zbog portretiranja glumaca tokom snimanja i izvan scene. Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu 'The Irishman' (Irac) čija je premijera planirana za jesen ove godine.

Izložba fotografija Brigitte Lacombe upriličena je u povodu 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala (SDFF), a u Umjetničkoj galeriji BiH bit će postavljena do 7. septembra.      

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo