Bosna i Hercegovina     | 19.08.2019. 14:18 |

'Consilium Bosniacum'- Volkshilfe: Akcija pomoći izbjeglicama na Vučjaku

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/LINZ, 19. augusta (FENA) - Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji 'Consilium Bosniacum' uključio se kao partner u akciju, koju je pokrenuo austrijski Volkshilfe, pomoći izbjeglicama koje se nalaze na Vučjaku u blizini Bihaća.

Iz Saveza navode da su u julu ove godine bili na toj lokaciji i razgovarali sa predstavnicima vlasti, crvenog križa, stranim humanitarcima kao i izbjeglicama.

- Stanje je teško. Izbjeglice, posebno na Vučjaku, nemaju dovoljno hrane, medicinskih i higijenskih sredstava, dok je lokalna zajednica odavno opterećena situacijom u vezi s tim - naglašavaju iz  Saveza 'Consilium Bosniacum'.  

Ističu da su potrebni elastični i druge vrste zavoja, te gaza. Pozvali su zainteresirane da, spram mogućnostima, pomognu tu akciju.

Novčane uplate:Naznaka Bihac
Volkshilfe
Hypobank Oberösterreich
IBAN: AT70 5400 0000 0023 2009
BIC: OBLAAT2L

- Donacije se mogu donijeti i direktno u Volkshilfe, Stockhofstraße 40, 4020 Linz (ponedjeljak 8.00 - 16.30, petak 8.00 - 14 sati) - navode iz Saveza.

Savez 'Consilium Bosniacum' osnovan je u martu ove godine, a to im je prva akcija te vrste u kojoj sudjeluju. Osim još boljeg umrežavanja udruženja i uvezivanja uspješnih ljudi porijeklom iz BiH, zadatak  Saveza 'Consilium Bosniacum'  je i zastupanje interesa i zaštita prava građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te njegovanje i očuvanje bh. kulturnih tradicija i jezika u Austriji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijatović pozdravila zatvaranje Vučjaka

U toku čišćenje i zatvaranje kampa Vučjak kod Bihaća

Migranti s Vučjaka krenuli prema Ušivku

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana