Bosna i Hercegovina     | 19.08.2019. 16:24 |

Džaferović: Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebalo bi da budu održane sutra.

- Redovna sjednica, na kojoj treba da bude Godišnji nacionalni plan (ANP) i vanredna sjednica na kojoj bi trebalo da bude imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cjelosti - ističe on.

Kako kaže "nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava".

- Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana - naglasio je.       

Očekuje da "svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države".

- To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o VMBiH. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg VMBiH - istaknuo je.    

Ističe da treba tražiti načina da bude usvojen Godišnji nacionalni plan, te naravno i imenovan predsjedavajući VMBiH 'i fokus je sad na tome'.

U funkciji potpredsjednika SDA Šefik Dažaferović prisustvuje sjednici Kolegija SDA koja se održava u Centrali te stranke. Uobičajeno je da će, kako je kazao, raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, a pošto se bliži i kongres stranke 'vjerojatno će i o tome biti riječi'.

Pogledajte http://fena.ba/video/3282/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iuz0N7-8riDD9HBkYcg_e0yuUgailF0W?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo