Bosna i Hercegovina     | 19.08.2019. 18:51 |

Udruženje povratnika: U petak na putu Kosor-Blagaj javno okupljanje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. kolovoza (FENA) - U povodu najava izgradnje autoceste kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, stanovnici tih naselja, uglavnom povratnici, okupit će se u petak 23. kolovoza u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju svaki dan.

Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i"uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju Udruženja Srba povratnika "Mostar“

Oni zahtjevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi autoceste Koridor Vc kroz južni dio Mostara.

-Udruženje Srba povratnika, poduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u suradnji s domaćim odvjetnicima i pravnom pomoći namjenjenoj povratnicima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima, navodi se u priopćenju.

Prema preporukama struke, ponavljaju u Udruženju povratnika, da najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

Pozivaju Autoceste FBiH da bez odlaganja organiziraju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, te da bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati, napominju, velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici.

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo