Bosna i Hercegovina     | 23.08.2019. 12:31 |

Pendeš primila odlazećeg i novoimenovanog vojnog izaslanika Austrije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je u oproštajni posjet dosadašnjeg vojnog izaslanika Republike Austrije u BiH brigadira Michaela Pesendorfera te u nastupni posjet njegovog novoimenovanog nasljednika brigadira Ericha Simbürgera.

Ministrica Pendeš je zahvalila brigadiru Pesendroferu na iznimnog angažmanu u projektima pomoći austrijske vlade Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, a novoimenovanom vojnom izaslaniku brigadiru Simbürgeru poželjela je uspješan početak obnašanja dužnosti.

Izraženo je obostrano uvjerenje da će BiH i Republika Austrija i dalje uspješno razvijati vojno-diplomatske odnose, kako kroz direktnu saradnju i aktivnosti austrijskog kontingenta EUFOR-a, Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

U proteklih nekoliko godina, bilateralna saradnja posebno se intenzivirana kroz školovanje kadeta iz BiH na austrijskoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, razmjenu instruktora te učestvovanju pripadnika Oružanih snaga BiH na stručnim seminarima i kursevima u Austriji.

Republika Austrija angažirana je i na projektu zaštite kulturnih dobara u sukobima, a BiH je uključena u aktivnosti Foruma za obrambenu suradnju srednjoeuropskih država (CEDCP), unaprijeđeni su i kapaciteti Oružanih snaga BiH za rješavanje viškova naoružanja i minskoeksplozivnih sredstava.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom