Najave     | 25.08.2019. 12:48 |

Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - U Državnom sudu naredne sedmice planiran je početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.

Stević se tereti da je tokom 2014. preko graničnog prijelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici stoji da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

- U okviru navedene jedinice je zadužio oružje i uniformu  te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine - navodi se u optužnici.

Iako je Sud BiH protiv njega početkom aprila potvrdio optužnicu, Stević je krivicu za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom jula ove godine.

Iduće sedmice u Sudu BiH treba početi suđenje Ibri Ćufuroviću koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH.  

Ćufurovića optužnica tereti da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gdje se pridružio strukturama takozvane Islamske države (ISIL).

- Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. aprila 2019., gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa - stoji u optužnici protiv Ćufurovića.

Ćufurović je u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bjekstva nakon što je u aprilu ove godine izručen kao prva osoba nakon pada ISIL-a, a za njim je u decembru 2015. bila raspisana međunarodna potjernica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo