Bosna i Hercegovina     | 26.08.2019. 16:22 |

Organiziran turnir za djecu iz izbjegličkih naselja Ježevca i Višće

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 26. augusta (FENA) – Oko 60-oro djece živi u izbjegličkim naseljima  Ježevac i Višća u Banovićima i Živinicama. Treća je to generacija mališana koja se priprema za novu školsku godinu, a čije su potrebe ogromne.

Stoga je Sport klub "Bambi" Tuzla organizirao turnir i upriličio humanitarnu akciju kako bi djeca Ježevca imala adekvatno školovanje, garderobu, školski pribor i školske karte na putu do škole. Također, od prikupljenih sredstava obnovljena je učionica u Ježevcu.

Veoma je bilo zanimljivo vidjeti djecu iz Ježevca koja  su se priključila Bambijevom turniru i izrazili želju da u budućnosti postanu dio nekog od sportskih timova. Ugledni treneri Bambija rekli su da su mnoga djeca iz Ježevca pokazala sportski potencijal i ljubav prema sportu. U cijeli projekt je uključeno Udruženje „Snaga žene“ iz Tuzle čije učiteljice i volonteri brinu o djeci Ježevca.  

- Ovo je naš prvi humanitarni projekat i uvjeren sam da će ih biti još mnogo. Želimo Pomoći svoj djeci i nećemo dopustiti da djeca budu bez autobusne karte i bez školskog pribora – kaže Enes Mešanović, direktor Sport kluba Bambi Tuzla.

Doktorica Branka Antić Štauber, direktorica Udruženja „Snaga žene“ Tuzla istaknula je da su ovakve akcije i sportski događaji veoma važni za zbližavanje djece.

- Današnji događaj je našoj djeci iz Ježevca dao osjećaj pripadnosti zajednici. Ova djeca su sjajna, imaju divne potencijale i talente. Trebamo ih upoznati i dati im priliku. Današnji turnir je zaista bio sjajna prilika da se s njima družimo – kaže za Federalnu novinsku agenciju Dr. Branka Antić Štauber.

Turnir je svečano otvorio dječak i igrač Bambija Adnan Ademović.

- Cilj inicijative Sport kluba  „Bambi“ s ovom humanitarnom akcijom je prikupiti novčana sredstva, garderobu, školske ruksake i školski pribor. Također, cilj nam je od prikupljenih sredstava pomoći Osnovnoj školi u Ježevcu da se obnove učionice. Želimo da svako dijete ima kvalitetno obrazovanje, a mi im kroz nekoliko maraka koje ćemo izvaditi iz naših kasica možemo pokazati da su naša srca velika i da mislimo na njih. Jer, sve što djeca trebaju su ljubav i pažnja. Djeca  moraju  uživati u svom osnovnom životnom pravu – pravu na obrazovanje. To je i cilj cijele naše ideje – rekao je dvanaestogodišnji Ademović.

 Brojni poduzetnici poput Podravke, Unicredit banke, tvornice namještaja "Babilon", tvornice stolarije "Herceg", trgovačkog lanca Bingo, tvornice laminata "Laser" i brojnih roditelja, političkih stranaka i građana su se uključili u obnovu škole Ježevac i prikupljanja sredstava za djecu te time podržali ovaj humanitarni turnir koji je održan u Tuzli. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Udruga Mihael pokrenula humanitarnu akciju za sigurnu kuću 'Majka Krispina'

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo humanitarnu akciju za pomoć djevojčici Almi Kamarić

Obitelj Marijanović uskoro dobiva novi krov nad glavom

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana