Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 07:54 |

U septembru najveća evropska humanitarna biciklijada dolazi u BiH

FENA Maja Nikolić

TUZLA - 27. augusta ( FENA) - Fondacija "Loza" iz Švedske organizira „Cycle4Europe“ od 5. do 19. septembra. To je događaj u kojem će, među drugim profesionalnim biciklistima i šampionima, pobjednik Svjetskog kupa Colting biciklirati kroz Evropu kako bi privukao pažnju i pomogao najranjivijim kategorijama ljudi. Bicikliranje će ići rutom od 2.500 kilometara. Kreće iz Skoplja i Sjeverne Makedonije preko Kosova, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku i Njemačku, do Švedske.

Bicikliranje provodi Fondacija „Loza“ koja kroz svoj rad brine o posebno ranjivim grupama. „Loza“ radi za djecu koja žive u domovima kako bi ih podržali u obrazovanju i njihovom zdravom odrastanju. Također, mnogo rade na projektima za ljude s poteškoćama u razvoju u Sjevernoj Makedoniji i u Bosni i Hercegovini.

- Biciklistička ruta pokriva ukupno 2.500 kilometara. Dio ture je izuzetno brdovit i izazovan. Učesnici ture će dijelom biti iz Švedske, ali i iz drugh dijelova Europe kroz koje ćemo biciklirati. Tokom cijele ture imat ćemo vozila u pratnji s osobljem koje će brinuti o logistici, hrani, piću i pomoći ako dođe do tehničkih poteškoća.Prvog i zadnjeg dana, Jonas Colting, šesterostruki svjetski šampion i dobitnik medalje na europskom šampionatu u triatlonu, biciklirat će u ovoj turi. I kompanije i pojedinci doprinijet će prikušljanju sredstava, što je vitalno za poduhvat organizacije - najavila je doktorica Branka Antić Štauber iz Udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle koje je svoj rad posvetilo djeci iz izbjegličkih naselja te prognanicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, a susret s biciklistima bit će upriličen 8 septembra u Sarajevu gdje žele  održati događaj za održivi razvoj na kojem će govoriti i dati informacije o „Cycle4Europe“.

Svojim učešćem u „Cycle4Europe“, Jonas Colting želi podići  svijest o radu Fondacije "Loza" usmjerenom na najranjivije u Europi.

- Ovo je moj način pomoći. Pored toga, bit će izuzetno interesantno i uzbudljivo doživjeti ovaj dio Evrope. Iz vlastitog iskustva znam da postaneš izuzetno blizak sa zemljom i ljudima koji tu žive - kaže Colting.

Dolazak biciklista u Sarajevo planiran je 9. septembra, a u Banju Luku dan poslije. Sve kompanije iz evropskih zemalja su pozvane da kroz ovu humanitarnu biciklijadu podrže sve one koji su u potrebi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na biciklijadi na Vrelu Bosne učestvovalo više od 250 učenika

Više hiljada učesnika na 11. Tuzlanskoj biciklijadi

Stotinu mališana na biciklijadi ulicama Tomislavgrada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'