Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 10:50 |

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Sud BiH nikog nije optužio za opsadu Grada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Dvadesetčetiri godine danas se navršavaju od masakra na Markalama, kada je ubijeno 43 građana i 84 teško ranjena.

- Navršavaju i 24 godine kako tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu podigla niti jednu optužnicu za opsadu Sarajeva. Dok tužilaštva BiH u kolonama odvode optužene Bošnjake iz tzv. zaštićenih zona UN-a: Sarajeva, Bihaća, Goražda, Srebrenice ...grad Sarajevo i bh. javnost nijemo posmatraju najveću sramotu od Dejtonskog sporazuma - 24 godine niko nije optužen za najdužu svjetsku opsadu gdje je ubijeno više od deset hiljada civila i 1.600 djece. Ova sramota svih nas je samo jedan od razloga zašto ne želimo podržati tzv. Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja predstavlja kontinuitet direktnih uplitanja i djelovanja Srbije i Hrvatske - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pozivaju pravosuđe BiH da "hitno pokrenu procese i da se formira tim međunarodnih tužilaca za opsadu Sarajeva umjesto tima koji se i nakon odbijanja Haaga, formirao u BiH za navodne zločine u Dobrovoljačkoj s ciljem optuženja rukovodstva RBiH". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Udruženja reagovala na Nešićevu izjavu, pozvali Schmidta da smijeni ministra 'nesigurnosti'

Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarano održavanjem promocije knjige ratnog zločinca

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'