Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 17:40 |

HDZ BiH: Hrvati su predvodnici puta BiH u EU i NATO

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. kolovoza (FENA) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je ta stranka predvodnik integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.

Iz HDZ-a ističu kako su kroz čvrsto definirane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i suradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici te stranke u proteklom razdoblju poduzeli konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u te da se zalažu za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH.

 "Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve", priopćeno je iz te stranke.

Kroz 5 točaka 'ZA', HDZ BiH u priopćenju podsjeća na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je, kako navode, pomogla na putu da BiH što prije postane dijelom EU i NATO saveza.

Prva od njih je podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, koji je, kako navode, 16. veljače 2016. godine podnio u Bruxellesu Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

"Predstavljajući zahtjev, Čović je potvrdio predanost za europski put, poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta i provođenje reformskih procesa. Iste godine, 28 država članica 20. rujna prihvaća podneseni zahtjev za članstvo, nalažući Europskoj komisiji pripremu procjene spremnosti BiH za pridruživanje", stoji u priopćenju.

Iz HDZ-a BiH kao drugu točku ističu predaju odgovora na Upitnik Europske komisije te podsjećaju kako je Dragan Čović 28. veljače 2018. godine u Sarajevu uručio odgovore na Upitnik predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru.

Kao sljedeća točka navodi se podržavanje ANP-a u okviru Vijeća ministara.

"U okviru Vijeća ministara BiH dužnosnici HDZ-a BiH predlagali su usvajanje i slanje ANP-a u sukladnosti s principima integracije u NATO. Političke opcije PDP i SDS su, nažalost, višestruko puta (ukupno 7; 5 na sjednicama, 2 u radnim verzijama) destruktivno djelovale stopirajući daljnji napredak NATO integracija i izvršavanje državnih dužnosti. Kroz svako djelovanje hrvatski dužnosnici vodili su se prioritetnim ciljevima stranke HDZ-a BiH, a to su članstvo u EU i NATO-u", navodi se u priopćenju.

Pod četvrtom točkom naglašeno je kako su hrvatski politički dužnosnici, članovi HNS-a i HDZ-a BiH po odluci predsjednika Dragana Čovića i Predsjedništva imenovani u ključna tijela u bh. institucijama koja svojim djelovanjem doprinose putu u EU i NATO.

"Aktivnim obnašanjem funkcija ministra obrane BiH (Marina Pendeš), zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH (Vjekoslav Bevanda), predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH (Josip Brkić), voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH (Nikola Lovrinović) značajno su doprinijeli napretku ka članstvu u NATO-savezu. Svaka njihova odluka, glasanje i djelovanje bilo je sukladno odlukama HDZ-a BiH: pozitivno, proaktivno i korak prema napretku BiH u euroatlantskim integracijama", stoji u priopćenju.

Kao peta točka navedeno je kako Republika Hrvatska 2009. godine postaje članicom NATO saveza te unutar organizacije pruža intenzivnu podršku za integraciju BiH u ovaj savez.

"Republika Hrvatska najveći je saveznik Bosne i Hercegovine koji se zalaže za njezinu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijednosti i po ovom pitanju", priopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

HDZ BiH pozdravio preporuku EK: Nastavljamo predvoditi reformske procese

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo