Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 10:01 |

Ruski hirurzi educiraju doktore banjalučke bolnice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. augusta (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas sa hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu, koji su u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

Tokom boravka ruskih hirurga u toj zdravstvenoj ustanovi izvodit će se laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva sa lokalnim ljekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci (odstranjivanje i rekonstrukcija), hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju, najavljeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja.

Ministar Šeranić je rekao da su, u okviru uspješne saradnje sa stručnjacima iz Sankt Peterburga, specijalisti iz UKC tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gdje su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmjenu iskustava sa kolegama u Rusiji.

-Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravili smo značajne iskorake u osposobljavanju našeg kadra za najsloženije medicinske procedure - naglasio je Šeranić.

Medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u RS izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila UKC RS, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se provode na osnovu Mape puta aktivnosti  za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i RS za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine. Ovaj sporazum o nastavku saradnje su u junu ove godine u Sankt Peterburgu potpisali gubernator Sankt Peterburga i predsjednica RS Željka Cvijanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta