Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 13:44 |

REKOM: Riješiti sudbine nestalih 10.167 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Koalicija REKOM poziva vlade post-jugoslovenskih zemalja da pokrenu zajedničku akciju rješavanja sudbine nestalih 10.167 osoba u vezi s ratovima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Kosova. Najmanje 1.300 osoba je posljednji put viđeno u nekom od zatočeničkih objekata u BiH.

Preduslov za to je, dodaju, da vladine komisije prestanu da istupaju kao glasnogovornici interesa partija na vlasti, te da se prema svim žrtvama odnose jednako važno i u interesu porodica i javnosti da znaju sudbinu nestalih. Činjenica da su u 2019. godini identifikovani posmrtni ostaci samo 85 osoba, i to 60 nestalih u ratu u BiH i 25 nestalih na području Hrvatske, ukazuje na savez u opstrukciji rješavanja teškog naslijeđa zajedničke prošlosti.

- Zabrinjava praksa da se ne pokreću ekshumacije poznatih lokacija masovnih grobnica. Ima ozbiljnih indicija da određene državne institucije, kao što su Ministarstvo odbrane Republike Srbije, i komandanti ratnih formacija raspolažu podacima o većem broju lokacija masovnih grobnica ali da se te informacije čuvaju u okviru 'službenih tajni' i privatnih arhiva - istakli su.

Koalicija za REKOM posebno upozorava da je pitanje nestalih u vezi s ratom na Kosovu ekstremno politizovano, da političari i lideri udruženja žrtava povećavaju broj nestalih iz svoje etničke zajednice, da provladini mediji pojačavaju uvjerenje da su samo jedni žrtve a drugi "zločinci", i da je potpuno izgubljena civilizacijska perspektiva i humanitarna dimenzija problema nestalih osoba.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo, sudbina 1.669 osoba nestalih u vezu sa ratom na Kosovu je još uvek nepoznata (1,100 Albanaca, 419 Srba i 150 ostalih). Veoma uznemiravaju podaci da je među nestalim 264 žena, 287 do 25 godina, 466 osoba od 41 do 60 godina starosti, i 469 osoba koji su u vrijeme nestanka bili stariji od 60 godina, saopćeno je iz Koalicije za REKOM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U FBiH lani prijavljen nestanak 277 osoba, još uvijek se traga za njih 57

Još uvijek traje potraga za nestalim mladićima u Stocu

Anušić: Dok se ne riješi pitanje nestalih to će opterećivati odnose Hrvatske i Srbije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'