Sport     | 30.08.2019. 12:00 |

Kickboxer Slavoljub Budeša i paraolimpijac Jovica Goreta kažnjeni zbog dopinga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Bosanskohercegovački sportisti - kickboxer Slavoljub Budeša i paraolimpijac Jovica Goreta, dobili su kazne zabrane bavljenja sportom zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. 

Upravni odbor Kickboxing saveza BiH kaznio je Budešu, člana kluba "Panter" iz Bijeljine, s dvije godine zabrane, a na osnovu testiranja Agencije za antidoping kontrolu. U njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportisti ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Goreti je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na šest mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van takmičenja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh. paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe sa invaliditetom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avdagić: Razvijanje obavještajnih i istražnih kapaciteta

Interpol i Agencija za antidoping kontrolu BiH zajedno protiv dopinga

Judista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije