Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 14:00 |

Camić: Otvoriti i domaće arhive, staviti na raspolaganje u potrazi za nestalima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Na Međunarodni dan nestalih u Sarajevu je kampanjom 'Gdje je' i postavkom izložbe 'Tragovi nestalih' skrenuta  pažnja na teret neizvjesnosti s kojim se suočavaju obitelji još oko 7.000 osoba nestalih tokom rata u BiH.

Njima su neophodne tačne informacije o sudbini najmilijih, da bi žrtve pronašle mir i/ili da bi bile dostojanstveno sahranjene. Nadležnim vlastima konstantno postavljaju pitanje 'Gdje je?'.   

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Elmir Camić naglašava da je nedostatak novih i vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica u BiH najveći izazov u pronalaženju nestalih.

- Informacije iz međunarodnih i domaćih arhiva mogle bi dovesti do pronalaska grobnica. MKCK, kao neutralna i nezavisna organizacija ima pristup arhivima međunarodnih aktera kao što su tribunal u Hagu, promatračka misija Evropske komisije ili sjedište NATO-a. I neke od država  koje su imale mirovne misije na ovim prostorima  omogućile su nam pristup  dokumentaciji ili relevantne informacije. Naši stručnjaci dosad su sistematski obradili više od 50.000 stranica dokumentacije, a relevantne informacije predajemo Institutu za nestale osobe - kaže Camić.

Naglašava da je potrebno otvoriti i domaće arhive i staviti ih na raspolaganje u potrazi za nestalim osobama, ali i osigurati da Institut za nestale osobe ima dovoljne tehničke i ljudske resurse za ispunjavanje svog mandata.

Na Međunarodni dan nestalih sekretar Udruženja za traženje nestalih iz Hadžića Ferida Nišić izrazila je nezadovoljstvo zbog sporosti rada na pronalasku  nestalih osoba. Kaže da ona traga za bratom, deset rođaka prezimena Musić, a među nestalima su i njeni prijatelji, poznanici i sugrađani.    

Prema podacima MKCK, više od šest hiljada obitelji u BiH još traga za oko 7.000 osoba, koje se vode kao nestali uslijed rata.

Događaj na Trgu djece Sarajeva organizirao je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) u suradnji s Društvom Crvenog križa, udruženjima obitelji nestalih i Mrežom za izgradnju mira. Dijelili su i crne balone na kojima je pisalo 'Gdje je', da bi se ukazalo na veliki broj nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Partneri iz Međunarodne komisije za nestale osobe obilježili su Međunarodni dan nestalih performansom ispred zgrade Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu.   

Obitelji nestalih, međunarodne organizacije, nevladin sektor i državne institucije širom svijeta obilježavaju 30. august kao Međunarodni dan nestalih.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana