Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 30.08.2019. 14:52 |

Njemački ministar gospodarstva predlaže smanjenje poreza na MSP

FENA Saopćenje

BERLIN, 30. kolovoza (FENA) - Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier predložio je smanjenje poreznog opterećenja za mala i srednja poduzeća (MSP), okosnicu njemačkog gospodarstva.

Strategija za mala i srednja poduzeća koju je predstavio ministar Altmaier ima za cilj jačanje konkurentnosti i poboljšanje poslovnog okruženja, a ovim mjerama bi se izvršila sveobuhvatna reforma poreza na dobit.

Izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo je u drugom tromjesečju ove godine zabilježilo minus od 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje a čelnici malih i srednjih poduzeća su u više su navrata upućivali kritike na račun ministra Altmaiera, tvrdeći da im ne se ne pomaže dovoljno, prenose mediji.

Gospodarstvenici traže, među ostalim, smanjenje poreza na zadržanu dobit na 25 posto.

Ministar Altmaier predlaže i smanjenje poreza na poslovna partnerstva na 45 posto, spuštanje udjela doprinosa ispod razine od 40 posto i smanjenje birokratskih obaveza kako bi se gospodarstvenicima uštedjela milijarda eura troškova.

Mala i srednja poduzeća ostvaruju 35 posto ukupnih prihoda njemačkog gospodarstva, a njihov udio u ukupnom broju radnih mjesta iznosi čak 60 posto, podsjetio je ministar.

Takvi planovi Vlade u Berlinu naišli su na pozitivan odjek u udruženju njemačke industrijsko-trgovinske komore, koje ih je nazvalo pravim instrumentima za jačanje malih i srednjih poduzeća.

Predsjednik komore Eric Schweitzer je rekao: "Ekonomija u Njemačkoj zamjetno se hladi. Umjesto daljnjih dodatnih opterećenja, poduzećima je sada potrebna ekonomska racionalnost, što znači manje birokracije, manje poreza, više digitalizacije i više pouzdanosti u ekonomskoj politici. Kamen temeljac koji je predstavio Altmaier stoga će doći u pravo vrijeme."

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu