Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 15:15 |

Čović i Plenković: BiH se što prije treba priključiti EU i NATO-u

FENA Saopćenje

ZAGREB, 30. augusta (FENA) - Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o političkoj situaciji i daljnjoj privrednoj saradnji dvije zemlje.

Čović je naglasio snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) i NATO, ističući da su predstavnici hrvatskog naroda u BiH  na tom putu istinski predvodnici.

Neophodnim je nazvao potrebu da se što prije okonča proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis i pronalazak zajedničkog stava pri implementaciji potpisanog sporazuma između lidera HDZ-a te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

Premijer Plenković ponovio je snažno zalaganje Vlade Hrvatske za što brže priključivanje BiH EU i NATO-u, dodajući da su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podržavaju put BiH prema EU i NATO-u.

Ocijenio je da su ti procesi važni za stabilnost, mir, te privredni napredak BiH, najavljujući da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu.

Hrvatski premijer i tokom ovog susreta ponovio je potrebu da se pri izradi zajedničkih politika vodi računa o uvažavanju svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Krišto čestitala Plenkoviću na izbornoj pobjedi

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'