Svijet     | 31.08.2019. 13:52 |

Trump: Timovi SAD i Kine sastat će se u septembru ali carine ostaju i dalje

FENA Internet

WASHINGTON, 31. augusta (FENA) - Trgovinski timovi iz Kine i SAD-a nastavljaju razgovarati i sastat će se u septembru, ali povećanje carina na kinesku robu koja bi trebalo biti uspostavljeno u nedjelju neće biti odgođeno, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Američki predsjednik, koji je izmjenjivao izraze optimizma o trgovinskom sporazumu s kritiziranjem Kine zbog njene ekonomske politike, također je rekao kako misli da su trgovinski pregovori doveli do toga da Peking bude suzdržaniji u svom odgovoru na demonstracije u Hong Kongu.

Carinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu. Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

"Pobijedit ćemo u borbi", rekao je Trump novinarima. "Razgovaramo s Kinom, sastanci su zakazani, telefonski razgovori obavljeni. Pretpostavljam da sastanak u septembru i dalje ostaje, nije otkazan", rekao je.

Bijela kuća nije objavila datum tog sastanka.

SAD bi u nedjelju treba početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću, a Trump je rekao da to nije promijenjeno uprkos pomirljivijem jeziku između dviju strana posljednjih dana. "Uključene su", rekao je Trump o carinama.


Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine, a američki trgovački lanci i proizvođači to su kritizirali zbog ugrožavanja profita.

"Puno loše vođenih kompanija pokušava okriviti carine", rekao je Trump. "To nisu carine, to se zove loše upravljanje", dodao je.

U petak je hongkonška policija uhapsila nekoliko demokratskih aktivista uoči masovnih demonstracija planiranih za ovaj vikend. Ranije ovog ljeta, Peking je odbio prijedlog vlade Hong Konga za smirivanje demonstranata.

Trump je u petak navečer ocijenio da bi reakcija Pekinga na proteste u Hong Kongu bila nasilnija da nije bilo trgovinskih razgovora. "Kina zaista želi postići dogovor", rekao je, a to je "smanjivanje temperature u Hong Kongu".

Upitan da li planira razgovarati s Xijem, Trump je demantirao. "To vam ne mogu reći, ali razgovaramo s Kinom. Ali ne mogu vam reći hoće li ili ne biti predsjednik Xi", rekao je Trump, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana