Bosna i Hercegovina     | 01.09.2019. 13:23 |

U proceduri Nacrt Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. septembra (FENA) - Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je Nacrt Zakona o policijskim službenicima i uputila ga u skupštinsku proceduru.

U kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pojašnjavaju da su novim zakonom predviđena prava policijskih službenika koja su već regulisana na federalnom nivou, ali i u ostalim kantonima.

- Izjednačenost prava policijskih službenika u Federaciji BiH glavni je razlog pokretanja aktivnosti na izradi novog Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde. Njime je predviđeno usklađivanje prava i obaveza sa ostalim zakonskim propisima iz određenih oblasti na nivou Federacije. To su, prije svega, Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o zaštiti tajnih podataka, Zakon o zaštiti ličnih podataka i najznačajnija promjena odnosi se na Zakon o PIO FBiH - pojašnjava za Fenu resorna ministrica Nizama Rišljanin.

Dodala je da su svi ostali kantoni usaglasili svoje zakone o policijskim službenicima s navedenim zakonima.

- Bilo je potrebno da i mi to uradimo i na taj način poboljšamo status policijskih službenika u BPK. U skladu s novim zakonom, koeficijent za obračun penzija vršit će se na osnovu pet godišnjih plaća policijskih službenika koje su za njih najpovoljnije. Ovo pravo moći će ostvariti policijski službenici koji imaju radni staž 15 godina stečen u svojstvu policijskog skužbenika i oni koji su policijski službenici u tom trenutku. Pravo će moći ostvariti i policijski službenici koji zbog povrede na radu dobiju kategoriju prve invalidne grupe - precizirala je Rišljanin.

Naglasila je da će predložene izmjene omogućiti i rješavanje određenih pitanja koja su nedefinisana u važećem zakonu, te istakla da je prilikom izrade Nacrta Zakona o policijskim službenicima imala i podršku sindikata.

- To su pitanja koja se odnose na postupak oglašavanja za upražnjena radna mjesta, njihovu popunu, naknade i plate, činovanja i ostala pitanja, koja nisu bila usaglašena Zakonom o policijskim službenicima BPK. Nakon usvajanja Nacrta, bit će održane i javne rasprave te će sve primjedbe i sugestije koje budu opravdane postati sastavni dio zakona. Smatramo da ćemo novim zakonom moći regulirati sva prava i obaveze policijskih službenika kao što imaju i njihove kolege u drugim kantonima, a time doprinijeti i poboljšanju bezbjednosti na području BPK Goražde - ocijenila je ministrica unutrašnjih poslova BPK.

Nacrt Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde na dnevnom je redu sjednice kantonalne skupštine koja je zakazana za 10. septembar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana