Najave     | 03.09.2019. 15:09 |

Sjednica VSTV-a BiH - Preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a na dnevnom redu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je održavanje redovne sjednice za 4. i 5. septembra u Sarajevu, a jedna od tačaka predloženog dnevnog reda odnosi se na Preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Istovremeno, članovi VSTV-a trebali bi razmatrati Informaciju Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH o provedenim prethodnim radnjama utvrđivanja osnovanosti zaprimljene prijave, te Izvještaj Stalne komisije za međunarodne odnose i EU integracije o provedbi Akcijskog plana, kao i finaliziranje srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za razdoblje 2020-2022. godine.

Između ostalog, na dnevnom redu su izmjene i dopune Uputstva za izradu planova rješavanja predmeta u sudovima, uključujući Izvještaj u sklopu Projekta o radu na predmetima ratnih zločina u tužiteljstvima i sudovima za period 01.01-31.12.2018. godine, kao i tematski izvještaj Misije OSCE u BiH u vezi predmeta ratnih zločina “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom BiH” (Projekt Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH).

Jedna od tačaka predloženog dnevnog reda odnosi se na Informaciju o dopisu ministra sigurnosti BiH povodom različitog postupanja sudova i tužiteljstava prilikom prekršajnog i kaznenog procesuiranja migranata.

VSTV će odlučivati i o produženju mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH, te se očitovati o listi kandidata za poziciju sudija u Ustavnom sudu Federacije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana