Stranačke aktivnosti     | 04.09.2019. 16:19 |

Priopćenje HNS-a BiH

FENA Saopćenje

Krešić: Državne institucije moraju preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama

„Potrebno je što prije uspostaviti funkcionalnu vlast kako bi BiH mogla odgovoriti na sve izazove koje nose ilegalne migracije i biti pouzdan partner međunarodnim institucijama u rješavanju ovih i drugih sigurnosnih problema. Važna je i komunikacija unutar država regije koja je izostala ili nije kvalitetna, a bez čega je teško napraviti pravi odgovor i smjernice u upravljanju ilegalnim migracijama“, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a.

-Državne institucije moraju u punom kapacitetu preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama i financijskim sredstvima koje stižu iz EU“, istaknuo je Krešić.

Broj ilegalnih migranata koji dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije i koji su otkriveni izvan graničnih prijelaza u pokušaju prelaska bh. granice tijekom ove godine značajno je povećan u odnosu na prošlu. Sve to upućuje da BiH očekuju još veći izazovi koji mogu dodatno narušiti sigurnosnu situaciju, upozorio je Krešić.

-Moraju se uvažiti potrebe Granične policije BiH i osigurati značajan broj novih policijskih službenika kako bi ova institucija odgovorila svim izazovima s kojima se susreće. Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima moramo dodatno ojačati jer su ove dvije institucije najviše izložene. Proces ilegalnih migracija neće brzo biti zaustavljen“ istakao je.

„Problem je jer nemamo precizan identitet osoba koje ulaze u BiH, a sve više ilegalnih migranata čini kaznena djela što u nekim slučajevima završava i sa smrtnim posljedicama. Zbog toga je dosljedna primjena zakona važna i nikako ne smije humanitarni aspekt ilegalnih migracija biti ispred sigurnosnog. Sve policijske i sigurnosne agencije moraju uložiti dodatni angažman u borbi i suzbijanju organiziranog kriminala i krijumčarenja ilegalnih migranata, rekao je Krešić.

- Za HNS i HDZ BiH je neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o uspostavi prihvatnih centara, a osobito na teritoriju gdje žive većinski hrvatsko stanovništvo bez dogovora s lokalnim vlastima. Na način kako se to do sada radilo nikada se neće doći do kvalitetnog rješenja, zaključio je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a.

Ured za informiranje HNS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom