Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 14:02 |

Donjovakufski lovci obilježavaju vrijednu godišnjicu

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 5. septembra (FENA) - Lovačko društvo "Semešnica" iz Donjeg Vakufa obilježava 65 godina postojanja i uspješnog djelovanja.

Tim povodom, na svečanoj skupštini tog društva, koja je održana na platou lovačke kuće na Jarčišću, uručene su zahvalnice i priznanja svima onima koji pomažu oblast lovstva u Donjem Vakufu.

- Tradicija lovstva u našem gradu datira još od 1896., a područje kojim gospodarimo obuhvata najbrojniji revir Torlakovac, zatim Oborce, Donji Vakuf – Šahmane i Prusac. Imamo i uzgojni revir u rejonu Junuzovca - kazao je predsjednik LD "Semešnica"  i predsjednik Saveza lovačkih organizacija SBK-a Naim Pičar.

Dodaje da rad svih lovačkih društava, pa i donjovakufskog, otežava to što još nije došlo do usvojanja Odluke o osnivanju lovišta na području SBK-a, koju lovci već izvjesno vrijeme priželjkuju.

Odlukom bi se, ističe, ustanovile granice lovišta, što je prvi uvjet za dobijanje lovno-gospodarske osnove za gospodarenje lovištem na period od deset godina.

- Od 12 općina SBK-a, u jedanaest je usaglašen način organiziranja budućeg lova i lovišta. Izuzetak je općina Gornji Vakuf-Uskoplje. U saradnji s načelnicima, pokušat ćemo izvršiti pritisak na kantonalnu vlast, kako bi ova odluka uskoro bila i usvojena - naglasio je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocijom poštanske marke, CBBiH i Pošte Srpske obilježile jubilej konvertibilne marke

Bećirović: Evropski put je nemoguć bez zaštite ustavnog poretka BiH

Svečano otvorene adaptirane poslovne prostorije Porezne ispostave Donji Vakuf

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta