Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 15:11 |

Konferencija o jačanju profesionalizma i integriteta u MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - U organizaciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH 3. i 4. septembra u Konjicu je održana Konferencija o temi "Poduzimanje mjera u jačanju profesionalizma, integriteta i naporima borbe protiv korupcije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH".

Konferencija, koju je vodio generalni inspektor Ministarstva odbrane brigadni general Mirsad Ahmić, okupila je vodeće osobe iz sistema odbrane u BiH, uključujući predstavnike iz Predsjedništva BiH, PSBiH, rukovodioce vjerskih ureda u MOBiH, sekrеtаra i pomoćnike ministra odbrane i rukovodioce organizacijskih cjelina u MOBiH, generale i komandante ranga brigada OSBiH, ali i partnere MO i OSBiH iz Štaba NATO-a u Sarajevu, Štaba NATO-a u Briselu, EUFOR-a i Centra za integritet u odbrambenom sektoru (CIDS) iz Osla.

Uvodno predavanje na konferenciji je održao generalni inspektor Ministarstva odbrane, brigadni general Mirsad Ahmić, koji je prezentirao mjesto i ulogu Generalnog inspektorata i sistema inspektora u MO i OSBiH, kao i mjere i aktivnosti koje Generalni inspektorat i sistem inspektora u MO i OSBiH, ali i MO i OSBiH u cjelini, poduzimaju u oblasti jačanja integriteta i prevencije i borbe protiv korupcije.

Gost Konferencije je uime Generalnog inspektora Vojske Sjedinjenih Američkih Država bio generalni inspektor Nacionalne garde Maryland brigadir Mark Lent.

U izlaganju, koje je bilo fokusirano na značaju profesionalizma i općenito sistema Generalnog inspektorata u Vojsci SAD-a, brigadir Lent je podsjetio i na saradnju između Generalnog inspektorata Vojske SAD-a i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH, fokusirajući se na značaj školovanja i educiranja inspektora iz MO i OSBiH u školi inspektora Vojske SAD-a.

Predstavljajući glavne zaključke generalmajor Ivica Jerkić, koji se obratio u ime načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, naglasio je da će se aktivno nastaviti s mjerama i aktivnostima na provođenju Plana integriteta i implementacije Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije u MO i OSBiH, nastaviti s jačanjem kapaciteta u oblasti integriteta i prevencije i borbe protiv korupcije, te poduzeti mjere za poboljšanje uslova života i rada pripadnika OSBiH.

Također, naglašeno je opredjeljenje za nastavak saradnje sa svim subjektima u oblasti izgradnje integriteta i na međunarodnom planu, kao i nastavak provođenja obuke s pripadnicima MO i OSBiH iz oblasti integriteta u okviru promocije vojnog poziva.

Na Konferenciji su se obratili i parlamentarni vojni povjerenik u BiH Boško Šiljegović, samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilnog komandovanja nad OSBiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, komandantica Štaba NATO-a u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell, predstavnica programa izgradnje integriteta Štaba NATO u Briselu Nadja Milanova, predstavnik CIDS-a iz Osla Ahmet Alibašić, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić i načelnik Štaba EUFOR-a u BiH brigadni general Laszlo Szabo, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'