Svijet     | 09.09.2019. 08:46 |

Odata počast Poljacima koji su spasili Jevreje tokom holokausta

FENA Internet

VARšAVA, 9. septembra (FENA) - Jevrejska fondacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama  odala je u nedjelju u Varšavi počast Poljacima koji su spasili Jevreje tokom holokausta.

Događaju su prisustvovali i preživjeli, koji su došli u pratnji svoje djece, a američki i izraelski diplomati također su odali počast starim Poljacima koji su svoje živote doveli u opasnost da bi spasili druge, prenosi AP.

Oni koji su danas živi, 80 godina nakon početka Drugog svjetskog rata, bili su djeca ili mladi ljudi tokom rata i u većini su slučajeva pomagali roditeljima u opasnom poslu skrivanja i hranjenja Jevreja. Za vrijeme njemačke okupacije, uhvaćeni koji su pomagali Jevrejima, kažnjeni su s pogubljenjem čitavih porodica.

"Zahvaljujem vam u ime jevrejskog naroda na plemenitim djelima prije toliko godina, jer kada su većina okrenuli leđa svojim jevrejskim  susjedima, vi to niste to učinili", rekla je okupljenima Stanlee Stahl,  potpredsjednica fondacije.

"Uvijek ćete ostati u sjećanju i  našim molitvama, jer niste spasili samo Jevreja prije 75 godina, već ste omogućili  generacijama da se rađaju", rekla je.

Navodeći  primjer, ona je izdvojila dva brata  koji su bili prisutni, Andrzeja i Leszeka Mikolajkowa, koji su s roditeljima spasili jevrejski bračni par i njihova  dva sina. Jedan od tih sinova preselio se u Izrael i ima 12 svojih sinova, a porodica danas broji 300 članova.

Izraelski muzej holokausta i memorijalni centar Yad Vashema proglasio je spasioce za  "pravednike među narodima" i oni su među 27.362 iz cijelog sveta koji su pomagali Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Poljska ima najveći broj "pravednika" - 6.000, i u toj državi je živio najveći broj Jevreja prije Drugog svjetskog rata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Izraelski ambasador uputio izvinjenje Poljskoj zbog ubistva poljskog humanitarca u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana