Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 13:37 |

Ramić: Za zapošljavanje mladih povratnika 750 hiljada KM (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Sarajevu je potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža, te ugovore za 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji su u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te programe provodi s ciljem zapošljavanja povratnika posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva za realizaciju u Budžetu za ovu godinu osiguralo je više od 750.000 KM.

Ministar Ramić ističe da tim programima žele pružiti mladim povratnicima priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede profesionalna znanja, ali i podržati njihove poslovne ideje.

- Kroz stečene reference, mogu lakše doći do poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada. Posebno nam je važan program start-up biznisa, gdje se mladim povratnicima s poslovnim idejama osigurava finansijska podrška za realizaciju. Naš prioritet je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina - kazao je.  

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža, kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa, povratnika s visokom stručnom spremom namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova. Kroz stručno osposobljavanje odnosno pripremu za tržište rada, direktno se utječe na njihov ostanak u mjestima povratka, a ove godine je vrijedan 350.000 KM.

Program podrške start-up provodi se s ciljem jačanja početnih biznisa povratnika, a time i poticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika.

Ove godine poslovni subjekti dodatno će uposliti 28 povratnika tako da je ukupan broj korisnika pomoći 74. Za to je izdvojeno više od 400.000 KM.

Ministar Ramić kaže da je to primjer pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana na stvaranju opće koristi za zajednicu.

Ministarstvo je dosad osiguralo obavljanje pripravničkog staža za ukupno 420 kandidata kod 164 poslodavaca. Za to je ukupno izdvojilo više od dva miliona KM.

- Odobrena su i grant sredstva za 113 projekata start-up biznis u iznosu od skoro 950 hiljada KM. Vjerujem da smo ovim, ali i drugim programima namijenjenim podršci zapošljavanju, doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica osiguravajući uvjete za zapošljavanje više od 1.200 povratnika na prostoru cijele BiH - poručio je.

Arif Džambo iz Gornjeg Vakufa pokrenuo je s prijateljem IT kompaniju, bave se razvojem softvera. Trenutno imaju pet zaposlenih i tri pripravnika. Imaju namjeru da proširuju kapacitete, mladima žele pokazati da ima mogućnosti za ostanak u BiH.   

Podrška resornog federalnog ministarstva mnogo im, kaže, znači. Zahvalan je institucijama što su prepoznale 'ovaj naš sektor, kao deficitaran u našoj državi'.

- Nadam se da će i ostale institucije prepozati naš sektor i više ulagati u mlade, da ostanu u BiH - naglasio je za novinare.

Amina Kavazović iz Modriče po struci je diplomirana pravnica. Pravni fakultet je završila na Univerzitetu u Mostaru, a pripravnički staž obavljat će u Opštini Vukosavlje.   

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom za nju znači mnogo. Važan je, kaže, za pripravnike, ali i za širu društvenu zajednicu.

- Zajedno s projektom stipendiranja studenata i projektima finansiranja povratničke privrede, zaokružuje proces borbe sprječavanja odlaska mladih posebno s prostora manjeg bh. entiteta - naglasila je.    

Pripravnici koji su danas potpisali ugovore su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika koji imaju firme u početnoj fazi poslovanja su iz 19 bh. općina. Radi se o različitim start-up privrednim djelatnostima od mladih IT kompanija, različitih tradicijskih i starih zanata u obradi kamena, metala i drveta, te prerade ljekobilja, proizvodnja zdrave hrane, kao i različitih oblika uslužnih djelatnosti, autoservisa i frizera, pa do privatnih stomatoloških i zdravstvenih ustanova.

Pogledajte http://fena.ba/video/3357

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MZcKTJ-CfJPIXKzwDZLdADbeCIsUrV_n?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo