Sport     | 09.09.2019. 17:22 |

SPFBiH pripremio set izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini dostavio je generalnom sekretarijatu Fudbalskog Saveza BiH prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača.

Kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, Pravni tim Sindikata pripremio je adekvatan set izmjena osnovnog Pravilnika s ciljem unapređenja statusa i položaja igrača. 

U sklopu predloženih izmjena za sezonu 2020./21. predviđeno je jasno definiranje posudbe, odnosno ustupanja igrača, što u sadašnjim pravilima nije adekvatno regulisano, te je nedovoljno dobro definirano kako klubovi dogovaraju obaveze prema igračima. Također, prijedlog izmjena i dopuna dodatno definiše statuse amaterskih i profesionalnih igrača, te predviđa mehanizme protekcije profesionalnih igrača, preciziraju iz Sindikata.

Također, prijedlog Sindikata uključuje obavezu registracionih Saveza u BiH, koji bi putem svojih web stranica, najkasnije u roku od 24 sata, obavijestili javnost o potpisivanju ugovora igrača u njihovim prostorijama, čime se isključuje mogućnost potpisivanja duplih ugovora.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH uključio je u svoj prijedlog i mogućnost jednostranog raskida ugovora igrača sa klubom, ako klub kao poslodavac u roku od dva mjeseca i 15 dana ne izvrši isplatu plate. Tako, igrač bi imao olakšan put da riješi svoj status, a klub bi snosio dodatne finansijske obaveze s obzirom na to da nije izmirio svoje dospjele obaveze.

- Uložili smo dosta vremena i sredstava kako bismo sačinili jedan kvalitetan prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji bi zaista osnažio položaj igrača u bh. fudbalu. Smatram da je u interesu svih aktera da se usvoji set izmjena kojeg smo dostavili NFSBiH, s obzirom na to da je naš pravni tim izmjene uskladio sa Zakonskim propisima BiH i FIFA-inim pravilnicima i uputama iz naše matice FIFPRO. Nadam se da će NFSBiH prepoznati važnost ovih izmjena, te iste usvojiti kako bi igrači u Bosni i Hercegovini od sezone 2020./21. osjetili direktne benefite kada je u pitanju njihov status - rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vučić: Mjerodavni još jednom da razmisle trebaju li roditelji ocjenjivati nastavnike

FERK donio Pravilnik o izvještavanju i više rješenja

Do 5. augusta rok za podnošenje zahtjeva za podršku ruralnom razvoju u 2023. godini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana