Regija     | 09.09.2019. 19:37 |

MVEP RH: Srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu

FENA Agencije

ZAGREB, 9. rujna (FENA) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) pozvalo je u ponedjeljak srbijansku veleposlanicu u Zagrebu i izrazilo prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, priopćeno je iz MVEP-a RH. 

U MVEP RH je pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo. 

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave.

 Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, MVEP RH je izrazio prosvjed, a navedeni događaj ocijenio provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudio činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije, dodaje MVEP RH. 

 Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi MVEP RH u priopćenju, prenosi Hina.  

 Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je osudio pokušaj ulaska 11 srbijanskih vojnika i poručio da im je namjera bila "provokacija s ciljem izazivanja incidenata". 

 "Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike", oglasio se u subotu priopćenjem ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

 Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika s odorama ocijenila legitimnim ponašanjem i poručila kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti. 

 "Ta revizija povijesti koja se dešava u Hrvatskoj je zastrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU", rekla je Brnabić. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Hrvatski veleposlanik u Albaniji održat će predavanje studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Spajić: Vlada Crne Gore je u potpunosti proeuroatlanska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo