Kultura     | 10.09.2019. 12:44 |

Mađarska predstava "Imitacija života" otvara 59. MESS

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Predstavom iz Mađarske "Imitacija Života" bit će otvoren ovogodišnji, 59. po redu Internacionalni teatarski festival MESS, a režiser predstave Kornel Mundruczo bit će prisutan u Sarajevu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Festivala Nihad Kreševljaković.

Kako je kazao Kreševljaković, radi se o velikom teatarskom i filmskom reditelju koji je poznat publici MESS-a, ali i Sarajevo film festivala.

- Radi se o jednoj zaista spektakularnoj predstavi koja će biti postavljena u Narodnom pozorištu - poručio je.

Organizatori najavljuju da će MESS ove godinre, u periodu od 28. septembra do 4. oktobra, ugostiti oko 400 umjetnika, a publika će ukupno moći vidjeti 21 predstavu iz 12 zemalja. Osim u Sarajevu, predstave će biti izvođene u Tuzli i Zenici.

Kreševljaković je istaknuo da će nakon dugo vremena na festivalu biti jedna predstava iz Grčke, "Čist grad", iz Belgije dolazi predstava "Majmunski um", iz Francuske "Razbijeni na komadiće", za koju kaže da je "veoma zanimljiva predstava o pogubnosti destrukcije". Na MESS dolazi i prošlogodišnji pobjednik, italijanski CollettivO CineticO s predstavom "Deset mini baleta", kao i zanimljive predstave iz regiona. 

Ove godine ispred BiH bit će dvije predstave za koje Kreševljaković ističe da nisu samo najznačajnije nastale u BiH zadnjih desetak i više godina, već su sigurno među najznačajnijijm predstavama nastalim u tom periodu u regionu: "Sjećaš li se Dolly Bell" Kamernog teatra i "Kavkaski krug kredom" nastaloj u koprodukciji MESS-a s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Pored glavnog programa, ove godine bit će organiziran i prateći program: tzv. Mali MESS, zatim razgovori, forumi, promocije knjiga...

Kreševljkaković je govorio i o "tradicionalnom" problemu finansiranja festivala, zbog čega je doveden u pitanje dolazak predstave iz Irske koja je trebala zatvoriti MESS, a zbog smanjenja sredstava iz budžeta Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Po njegovim riječima, budžet je 2007. godine bio veći od 500.000 KM, 2010. godine 435.000 KM, dok je 2015. godine došlo do velikog umanjenja sredstava iz Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tako da je aktualni budžet festivala sveden na 265.000 KM, što je znatno manje od sličnih festivala u susjedstvu.

O problemu finansiranja govorio je i Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, tradicionalnog partnera MESS-a, koji smatra da se kultura možda svjesno zapostavlja "što je zlosutno".

Zato, smatra Bajrović, potrebno je još jače raditi da se ne izgubi jezgra publike zbog koje MESS i postoji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo