Bosna i Hercegovina     | 10.09.2019. 15:56 |

EUFOR i OSBiH potpisali Plan obuke i saradnje za 2020.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Načelnik štaba EUFOR-a brigadni general László Szabó i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić danas su potpisali Plan obuke i saradnje za 2020.

Time je pokazana namjera EUFOR-a i OSBiH da nastave svoje dugogodišnje partnerstvo i kontinuirano nastoje ostvariti poboljšanja izvodeći zajedničku obuku kroz širok spektar scenarija.

Oružane snage Bosne i Hercegovine ostvarile su proteklih godina veliki napredak i dostigle visok nivo znanja i iskustva potreban za organiziranje individualne obuke samostalno i na bilateralnom nivou sa EUFOR-om.

EUFOR-ov Odjel za obuku i osposobljavanje je 2018. dostigao svoj cilj, a to je samoodrživ sistem obuke OSBiH. Tokom godina obučeno je više od 5.000 pripadnika OSBiH, uglavnom za mirovne operacije. 

Program Odjela za obuku i osposobljavanje bio je u potpunosti uspješan i OSBiH koje su nekad bile potrošač sigurnosnih usluga postale su poštovan i vjerodostojan pružatelj sigurnosti, saopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta