Kultura     | 11.09.2019. 12:47 |

Manifestacija 'Dani knjige u porti crkve - 500 godina goraždanske štamparije'

FENA Elma Geca

 

NOVO GORAŽDE, 11. septembra (FENA) – U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, u porti crkve Sv. Georgija u Sopotnici održana je manifestacija ''Dani knjige u porti crkve - 500 godina Goraždanske štamparije''.

Tradicionalna manifestacija koja se održava treći put, ove godine je organizirana u znaku velikog jubileja, pola milenija od početka rada goraždanske štamparije, prve na području BiH koja je radila u periodu između 1519. i 1523. godine.

Ovogodišnji "Dan knjige u porti crkve" organiziran je u saradnji sa općinom i Narodnom bibliotekom "Božidar Goraždanin" Novo Goražde te Osnovnom muzičkom školom (OMŠ) "Avdo Smailović“ iz Goražda.

Prisutne goste pozdravili su protojerej Mihailo Andrić i Muhedin ef. Karalić, dok je o značaju Goraždanske štamparije i njenom historijatu govorila direktorica JU Narodna biblioteka "Božidar Goraždanin" iz Novog Goražda, Bobana Vidaković.

-Danas rijetki i nepotpuno sačuvani primjerci goraždanskih knjiga pokazuju visok tehnički nivo, grafički i likovni kvalitet, a pri tome samosvjesnost i originalnost u sažimanju stilskih uticaja. Oni u osnovi počivaju na temeljima vjekovne rukopisne tradicije njegovanja nacionalnog pisma i ukrašavanja knjiga - istakla je Vidaković.

Prvo štampano književno djelo koje se nalazi u knjizi "Liturgija“ štampanoj 1519. godine "Moljenije Đura Ljubavića časnim prezviterima" pročitao je mladi poeta Milenko Dačević.

-Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da ‘u jeziku stanuje bitak’ knjige su izvor i prenosilac znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utiču na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog život pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa - smatra sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Goražde Tomislav Čarapić.

Na manifestaciji je upriličena i izložba radova grafika koje su nastale na Prvom saboru grafičara u Donjoj Sopotnici, organiziranom u sklopu godišnjeg programa obilježavanja jubileja štamparstva. Grafike, njih 22 su od strane 11 grafičara urađene na temu knjiga goraždanske štamparije.

Dominantni motivi na izloženim grafikama su inicijalna slova iz knjiga i zastavice kojima su ukrašavane knjige.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo