Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 15:52 |

Čelnici Hrvatskog veterinarskog instituta posjetili laboratorije INZ-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Prvi čovjek Hrvatskog veterinarskog instituta prof. dr. Boris Habrun i njegovi saradnici dr. Gordan Kompes i dr. Silvio Špičić posjetili su prostore Službe za epizootiologiju i Službe za mikrobiologiju hrane, odnosno laboratorijske kapacitete Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tim HVI-a boravi u Zenici na poziv uprave INZ-a, a prvog dana posjete održali su vrlo uspješan naučni skup o temama "Problem antimikrobne bakterijske rezistencije" i "Bruceloze". Stručnom skupu kojeg su zajedno organizovali HVI i INZ prisustvovalo je više od stotinu učesnika iz cijele BiH, od državnih, entitetskih, kantonalnih institucija iz oblasti zdravlje i veterinarstva, do predstavnika bh. kompanija i medija.

Habrun je istakao da su, što se tiče viđenog u laboratorijama, u značajnom obimu opremljenost, te principi i stručnost timova na obje lokacije su na nivou onog što traže standardi EU.

Direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić je naglasio da kolege i stručni tim HVI-a godinama pružaju podršku u unapređenju rada i edukaciji, te da je ovo bila prilika da se, kroz stručni skup, dodatno širem auditorijumu u Bih, prenesu znanja i informacije kojima raspolažu čelni ljudi vodeće veterinarske institucije u Hrvatskoj, članici Evropske unije, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana