Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 15:47 |

Graničnoj policiji BiH uručena savremena tehnička oprema, donacija češke vlade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) danas je uručena savremena tehnička oprema za nadzor državne granice, koja će u značajnoj mjeri olakšati rad policije u borbi protiv ilegalnih migracija.

Radi se o donaciji Republike Češke u iznosu od milion eura, namijenjenog za jačanje zaštite granice, koja uključuje termovizijske kamere, bespilotne letjelice, opremu za otkrivanje otkucaja srca i disanja...

Tim povodom, u sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu upriličena je ceremonija primopredaje kojoj su, između ostalih, prisustvovali  ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik  i rukovodstvo Granične policije BiH predvođeno direktorom Zoranom Galićem.

Ministar Mektić je iskazao zahvalnost Vladi Češke Republike povodom donacije Ministarstvu sigurnosti BiH, naglašavajući  da je zbog velikog pristiska ilegalnih migranata, posebno na istočnu granicu BiH, odlučeno da cjelokupan iznos bude utrošen za nabavku  sofisticirane opreme za  Graničnu policiju BiH.

Istakao je da se radi o modernoj i tehnološki naprednoj opremi koja će olakšati rad graničnim policajcima i poboljšati efikasnost u otkrivanju ilegalnih migranata i povećati sigurnost granice, ali i biti doprinos cjelokupnoj evropskoj sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

- Naravno, ova sama oprema neće moći riješiti problem migracija u BiH. Ali, apliciraćemo kod nekih evropskih fondova i donatora, jer opremanje Granične policije i njeno tehničko osavremenjivanje mora biti stalan proces - kazao je Mektić.

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik je naglasio da ga raduje činjenica da je Granična policija BiH dobila novu opremu koja će pomoći policajcima na terenu u svakodnevnom radu.

Direktor Galić u obraćanju medijima je istakao da je specifičnost ove donacije u tome što je došla na traženje i po zahtjevu koje je sačinila Granična policija BiH.

Potcrtao je da je nabavljena specijalistička oprema koja može zamijeniti po nekoliko policijskih službenika, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo