Magazin     | 12.09.2019. 09:31 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. rujna (FENA) - 

- 1683. Poljski kralj Jan III Sobjeski potukao tursku vojsku i razbio dvomjesečnu drugu opsadu Beča, čime je spriječen prodor Turske u srednju Europu.

- 1913. Rođen Jesse Owens, američki atletičar, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine.

- 1940. Tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila pećinu Lascaux, u Dordonji na jugozapadu Francuske, čuveni arheološki lokalitet s crtežima iz paleolita.

- 1943. Nijemci u Drugom svjetskom ratu, na osnovu naredbe Adolfa Hitlera, oteli talijanskog diktatora Benita Mussolinija kojeg su nove talijanske vlasti stavile u zatvor na planini Gran Sasso.

- 1989. U parlamentu Poljske prihvaćena vlada jednog od lidera pokreta Solidarnost Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj.

- 2003. Umro Johnny Cash, američki country glazbenik i pjevač. Mnogi ga glazbeni znalci i kritičari smatraju jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika dvadesetog stoljeća.

- 2013. Nizozemska se službeno izvinula Indoneziji za masovna ubojstva koja je počinila tijekom borbe njezine bivše kolonije za neovisnost. Indonezija je neovisnost proglasila 1945., ali je Nizozemska odbijala to priznati do 1949. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo