Ekonomija     | 14.09.2019. 10:00 |

Aktivnije uključiti novinare u praćenje rada javnih preduzeća

FENA Fedzad Forto

VLAŠIĆ, 14. septembra (FENA) - Aktivnije uključivanje novinara u procese rada korporacija, posebno javnih preduzeća u BiH, cilj je dvodnene konferencije koju je u petak i subotu na Vlašiću organizirao Transparency International BiH (TIBiH).

- Cilj održavanja treninga je upoznavanje novinara sa efikasnim alatima za izvještavanje o radu i poslovanju javnih preduzeća. Tokom dva dana novinari su bili u prilici da se upoznaju s metodama kako da lakše prepoznaju probleme u radu javnih preduzeća na osnovu analize njihovih finansijskih izvještaja i upravljačkih procesa kako bi svojim izvještajim povećali pritisak na javna preduzeća i vlasnike preduzeća, kao i upoznali građana o tome kako i na koji način se raspolaže sa javnim sredstvima - kazao je projekt menadžer TIBiH Emsad Dizdarević.

Dodao je da je trening organiziran u okviru projekta "Jačanje korporativnog upravljanja javnih preduzeća u BiH kroz antikorupcijske programe“ koje implementira TIBiH uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Kako je u svojoj prezentaciji istaknuo Branko Kecman iz Udruženja članova odbora privrednih društava u BiH, zakoni o javnim preduzećima u BiH nisu u skladu s međunarodnom praksom, koja nalaže da je što više nezavisnih članova u upravnim odborima, odnosno da u upravnim odborima bude što više profesionalnih nezavisnih članova kao "čuvari nezavisnog pristupa".

Naknade u upravnim odborima u BiH su takve da ne motiviraju profesionalce da se prijavljuju, a sa druge strane je općeprihvaćen stav u javnosti "da se u javnim preduzećima ne može ništa učiniti".

Kecman smatra da se namjerno stvara situacija koja spriječava da se aktiviraju stručni ljudi.

U tom kontekstiu je zanimljiv nedavni slučaj "Aluminija", koji nije bio javno preduzeće, ali je zbog broja zaposlenih preduzeće od velikog društvenog značaja. U takvim slučajevima je ključno pitanje da struka na vrijeme kaže da li neka kompanija uopće može postojati. U slučaju "Alumija" su stručnjaci upravo na to još davno upozoravali, posebno jer je u svijetu u ovoj industriji četiri-pet globalnih igrača "kojima ne možete ništa".

Zato Kecman kaže da je ključno pitanje da li je politički vrh imao hrabrosti da kaže da aktualni proizvodni program ne može opstati, odnosno uprava kompanije je trebala saopćiti da je nužno probati nešto drugo.

- Bitno je da kompanija opstane, da ljudi rade, bez obzira koji proizvod izrađuju - rekao je on.

Jedan od problem javnih preduzeća u BiH, naglasio je Kecman, jeste što uprave nemaju strategije, što ne upravljaju rizikom, a pravi menadžeri planiraju događaje u budućnosti i upravljaju rizikom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Javna diskusija - Efikasnijim nadzorom nad javnim preduzećima u KS do boljeg poslovanja

SDA: Način izbora i razrješenja rukovodećih struktura u javnim preduzećima jasno propisan zakonom

Projekt o javnim preduzećima u KS pozitivan primjer i za druge dijelove BiH   

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana