Svijet     | 16.09.2019. 09:38 |

Nakon haotičnog vikenda u Hong Kongu ponovo otvorene prodavnice

FENA Internet

HONG KONG, 16. septembra (FENA) - Prodavnice, poslovni objekti i stanice podzemne žželjeznice u Hong Kongu ponovo su jutros otvoreni kao i obično, posle haotičnog vikenda kada je policija koristila vodene topove, suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji su blokirali puteve i bacali benzinske bombe ispred sjedišta vlade.

Na hiljade antivladinih demonstranata trčalo je ulicama podmećući ulične požare i blokirajući puteve u srcu bivše britanske kolonije, prenosi Reuters.

Snage sigurnosti su krenule u gašenje vatre, a policija je jučer ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Policija je jutros izdala saopćenje u kojem je izrazila „oštru osudu“ nakon ššto je protest koji je započeo mirno prerastao u nasilje u nekim poslovnim, trgovinskim i turističkim dijelovima grada.

Demonstracije su počele prije tri mjeseca zbog miješanja Pekinga u unutarnje poslove Hong Konga uprkos obećanjima Kine da će gradu dati sveobuhvatnu autonomiju, navodi britanska agencija.

Početni povod za proteste bio je sporni nacrt zakona o izručenju, koji je sada povučen, a koji bi omogućio slanje ljudi u kontinentalnu Kinu na suđenje.

Tokom protesta  su istaknuti i drugi zahtjeve, uključujući opće biračko pravo i nezavisnu istragu o izvještajima da je policija koristila prekomjernu silu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'