Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 12:06 |

Kovačević: U Ustavu BiH ne postoje drugi suvereniteti osim državnog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Slaven Kovačević reagirao je danas u povodu izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao "kako je krajnje vrijeme da se u RS-u mobiliziraju sve političke snage koje će jasno odbiti bilo kakvu mogućnost saradnje sa političkim snagama koje ignoriraju postojanje drugih suvereniteta u BiH".

- S obzirom na to da je i Dodikova ustavna nadležnost zaštita suvereniteta Bosne i Hercegovine, na što je položilo zakletvu, potrebno je gospodinu Dodiku skrenuti pažnju na to da u BiH postoji isključivo samo jedan suverenitet, a ne kako to on implicira više nekakvih suvereniteta, premda razumijemo da je samo pominjanje nekakvih drugih suvereniteta dio šire Dodikove antiustavne političke strategije - istaknuo je Kovačević u osvrtu na spomenuti Dodikov istup.

Precizirao je kako je u svakoj državi, pa i u Bosni i Hercegovini, suverenitet jedan i da on pripada samo i isključivo državi, dok je nositelj suvereniteta građanin, kao i da je suverenitet neprenosiv, nepodjeljiv i neotuđiv.

- U sadašnjem Ustavu Bosne i Hercegovine, jasno je utvrđeno da Bosna i Hercegovina, putem svojih institucija može preuzeti sve nadležnosti na zaštiti vlastitog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta. To je jasan pokazatelj da suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, odnosno da u njoj nema više suvereniteta, osim onoga državnog. Identično se može vidjeti i kroz primjere Ustava Crne Gore i na primjeru Ustava Sjeverne Makedonije - pojašnjava Kovačević.

Nadalje, naglašava kako suverenitet ne pripada „konstitutivnim narodima“, jer "tako i ne piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, a to nije ni praksa u modernim evropskim državama jer je u njima građanin nositelj državnog suvereniteta, a posebno se suverenitet ne može prenositi, podijeliti ili otuđiti, iako bi pojedini lideri dio suvereniteta prenijeli na susjedne države".

- Retoričkim akrobacijama u javnom diskursu, putem uvođenja terminologije o 'drugim suvernitetima', suverenitet BiH se podriva, ali, iako je to strategija, on ne može biti narušen. Pozivam, akademsku zajednicu, naročito pravnike, da se detaljnije pozabave pojavama fabriciranog antiustavnog novogovora koji je uperen protiv suvereniteta BiH, govora koji ne dolazi iz Dodikove glave nego iz krugova koji ne odustaju od velikosrpskog projekta - izričit je Kovačević, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo