Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 16:19 |

Sud Bosne i Hercegovine i Transparency International uspostavili saradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Registrar Suda Bosne i Hercegovine Emira Hodžić i izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić potpisale su danas Memorandum o razumijevanju na realizaciji projekta „Monitoring procesuiranja korupcije i pružanje pravne pomoći“ (M-ALAC projekat) koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Ciljevi M-ALAC projekta su formiranje mreže studenata pravnih nauka koji će, kroz pružene obuke i aktivno praćenje suđenja za slučajeve korupcije, upoznati rad pravosudnih institucija kao i izgradnja otvorenog dijaloga o postupanju pravosuđa u procesuiranju slučajeva korupcije – saopćeno je iz Suda BiH.

Ciljevi saradnje Suda Bosne i Hercegovine i Transparency Internationala su, pored ostalog, pružanje edukacije studentima pravnih nauka u oblastima krivičnog i krivično-procesnog prava kao i razvoj i unapređenje profesionalnih vještina studenata pravnih nauka u oblasti praktične primjene pozitivnih propisa na Sudu BiH. Prepoznat je značaj uspostavljanja i promoviranja aktivne participacije studenata pravnih nauka u svim antikorupcionim inicijativama, kao i promoviranje saradnje Suda BiH s društvenom zajednicom, što je jedan od ciljeva dogovorene saradnje.

Sud BiH i Transparency International će, u periodu od augusta 2019. do juna 2020. godine, zajedničkom saradnjom provoditi aktivnosti predviđene Memorandumom i na ovaj način dati doprinos kreiranju kvalitetnijeg visokoobrazovnog sistema u BiH - navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!