Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 20:02 |

MUPBPK: Na području BPK-a najprisutnija opojna droga marihuana

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16.septembra (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u ovoj godini povećan je broj krivičnih djela u oblasti zloupotrebe droga - istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji u MUP-u BPK. Prezentirani su rezultati rada na spriječavanju, posjedovanju, uživanju i stavljanju u promet opojnih droga u protekle dvije i po godine.

Prema podacima kantonalnog MUP-a, u 2017. godini zabilježeno je 31 krivično djelo u oblasti zloupotrebe droga. Od 26 prijava koliko je dostavljeno Tužilaštvu BPK, 16 je povratnika, a najveći broj osoba, njih 18, je s područja ovog kantona. Tokom 2018. registrirano je 39 krivičnih djela u ovoj oblasti. Kantonalnom Tužilaštvu dostavljena su 32 izvještaja od kojih se 28 odnosilo na posjedovanje i uživanje, dok je u četiri slučaja riječ o proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga.

„Do polovine septembra 2019. godine registrirana su 34 slučaja pronalaska opojne droge. Ukupno 30 izvještaja poslano je kantonalnom Tužilaštvu Goražde o počinjenim krivičnim djelima, protiv isto toliko osoba, i to 24 za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga dok je šest izvještaja za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih dorga. Dvanaest osoba su povratnici u vršenju krivičnih djela dok njih 18 nisu ranije bili poznati. Svih 30 je s područja BPK-a „ precizirao je šef odsjeka za organizirani kriminal i droge MUP-a BPK Elvedin Hubanić.

Dodao je da su pronađene razne vrste droga.

„ Najviše je zastupljena marihuana, zatim  spid a  bilo je i pojedinačnih slučajeva pronalaska tableta, flaster traka, heroina i u posljednje vrijeme opojna droga kokain“ – kazao je Hubanić.

Šef Ureda komesara policije MUP-a BPK Goražde Emko Rizvanović istakao je da je kroz program trogodišnjeg rada ovog ministarstva u oblast zloupotrebe narkotika akcenat stavljen na  preventivne ali i represivne mjere.

„Povećan broj registriranih krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga je direktno rezultat pojačanih policijskih mjera i aktivnosti a ne da se to samo odnosi na povećan broj konzumenata opojnih droga. Što se tiče prevencije, mi svake godine vršimo edukaciju učenika viših razreda osnovnih škola i nižih razreda srednjih škola gdje smo ostvarili zaista dobru saradnju s kantonalnim ministarstvom za obrazovanje i sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola. Kada je u pitanju represivni dio tu smo predvidjeli veći broj izvršilaca koji rade direktno na terenu na spriječavanju, otkrivanju i procesuiranju svih počinilaca krivičnih djela u oblasti zloupotrebe opojnih droga“ - kazao je Rizvanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

U prometnoj nesreći u Mostaru teško ozlijeđena 74- godišnja pješakinja

Kosovskog državljanstva se za 16 godina odreklo oko 57.000 građana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom