Ekonomija     | 17.09.2019. 13:51 |

VTKBiH - Stručna rasprava o obrazovanju, zapošljavanju i privredi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - „Obrazovanje, zapošljavanje i privreda - Tržište rada u BiH, trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla investitora“, tema je stručne diskusije održane danas u Sarajevu u organizaciji Vijeća stranih investitora BiH (VSI) i u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH)

Sudionici stručnog skupa razmatrali su mogućnosti za unapređenje javno-privatnog dijaloga radi stvaranja bolje sinergije između relevantnih partnera - naučnih i obrazovnih institucija s poslovnim okruženjem odnosno realnim sektorom, a s fokusom na tržište rada i radnu snagu kao ključne elemente za odluku investitora u pogledu uspostave ili proširivanja  poslovanja.

Izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić novinarima je kazala kako je u kontekstu unapređenja poslovnog okruženja u BiH aktuelna izrada 'bijele knjige', odnosno identificiranje ključnih prepreka u poslovanju i zapošljavanju, uz, istovremeno, kreiranje odgovarajućih preporuka za njihovo efikasno otklanjanje.

Kako je kazala, tema spomenutog skupa inicirana je od nove radne grupe u sklopu VSI-a, čiji je naziv „Obrazovanje i zapošljavanje“,a čiji je angažman orijentiran ka prevazilaženju jednog od gorućih problema koji se tiče svih poslodavaca.

- Dok se s jedne strane suočavamo s odlivom radne snage i nedostatkom kvalifikovanih radnika, svakodnevno imamo upite od poslodavaca na koji način riješiti taj problem. S druge strane pokušavamo biti konkretni i da se u našim preporukama osvrnemo na ona pitanja koja su trenutno, uslovno rečeno, lako riješiva, a tiču se unapređenja zakonodavnog okvira - ističe Miovčić.

Na značaj unapređenja zakonodavnog okvira koji se tiče rada i zapošljavanja u BiH ukazala je i advokatica i konsultantica/članica radne grupe VSI-a Obrazovanje i zapošljavanje Dina Duraković, navodeći kako su preporuke na kojima je radna grupa angažirana primjenjive i provodive, te da ne zavise od 'krupnih tema' koje se vezuju za aktuelnu političku situaciju u BiH.

Radi se o, kako je pojasnila, tehničkim, pravnim stvarima koje je moguće provesti, bez obzira ko će biti vlast i sjediti u parlamentima, a s fokusom na rasterećenje privrede, fleksibilnost radne snage i iznalaženje konkretnih, kratkoročnih mjera i rješenja koji će biti u funkciji i na dobrobit  stranih i domaćih investitora.  

Duraković naglašava važnost zadržavanja radne snage, adekvatne edukacije i postizanja odgovarajućeg stepena konkurentnosti na tržištu.

Nadalje, navodi kako je jedna od tema u sklopu skupa posvećena pitanju uključivanja radnika na rad kod drugog poslodavca, tzv. 'iznajmljivanje radnika (staff leasing)', kao pravne mogućnosti ili instituta koji u BiH nije reguliran, a koji je sveprisutan u regionu i šire i koji je najzastupljeniji u razvijenim evropskim zemljama kao što su UK, Njemačka, Italija...

Sudionici stručne diskusije posvećene pitanjima obrazovanja, zapošljavanj i privrede, razmatrali su različite aspekte obrazovne politike, uključujući modalitete poput dualnog obrazovanja i uspostave sistema u kojem bi se srednjoškolcima osigurala praktična znanja, te se otvorile mogućnosti na planu 'studentskog zapošljavanja', a sve radi osiguranja radne snage koja će odgovoriti potrebama tržišta rada.  

Konstatirano je, između ostalog, kako se, usljed učestalih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, uključujući mogućnosti koje se nude u sklopu agencijskog zapošljavanja, cjeloživotnog učenja, uvođenja dualnog obrazovanja, te angažmana studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Stručna diskusija je obuhvatila i druga otvorena pitanja i sve prisutniji problem odlaska kvalificirane radne snage i nedostatka stručnog kadra, te (ne)usklađenosti obrazovnog sistema s potrebama poslodavaca.

Kako je najavljeno, VSI će u saradnji s entitetskim komorama stručne rasprave o spomenutoj  temi u narednom periodu organizirati u Mostaru i Banjoj Luci.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana